Finanstilsynet klar med ny strategi - vil sikre berettiget tillid

En styrket indsats på syv centrale områder er fundamentet for Finanstilsynets nye strategi frem mod 2020. Målet er at bidrage til, at virksomheder og forbrugere kan have berettiget tillid til det finansielle system.

Læs publikation

”Tillid er afgørende for, at det finansielle system kan bidrage mest muligt til velstanden og den fortsatte udvikling af Danmark. Derfor er det vores opgave at medvirke til, at borgere og virksomheder kan træffe finansielle valg i bevidstheden om, at vi varetager deres interesser,” siger Finanstilsynets direktør Jesper Berg. 

 

Udgangspunktet for strategien frem mod 2020 er, at samfundsøkonomien ser ud til langsomt at bedre sig oven på finanskrisen. Den finansielle sektor herhjemme står nu stærkere, end den gjorde før krisen. Det stiller også nye krav til Finanstilsynets arbejde.

 

”Historisk er det i økonomiske opgangstider, at grunden til problemerne i den næste krise bliver lagt. Vi vil medvirke til, at de finansielle virksomheder konsoliderer sig og udviser forsigtighed, så de er bedre rustet næste gang, der kommer et tilbageslag,” siger Jesper Berg.

 

Syv indsatsområder

Finanstilsynets nye strategi har syv indsatsområder, som vil præge arbejdet frem mod 2020. Finanstilsynet vil lægge pres på de finansielle virksomheder for at udvise forsigtighed i de gode tider, og samtidig skal der ske en større indsats for at analysere samspillet mellem de finansielle virksomheder og de risici, dette fører med sig.

 

Finanstilsynet vil også opruste på det digitale område, hvor der skal større fokus på cyberrisiko og på de forandringer, digitaliseringen medfører i form af blandt andet nye forretningsmodeller. Internationalt vil Finanstilsynet arbejde for, at den danske finansielle sektor fortsat kan passe ind i EU-reguleringen.

 

På kapitalmarkedet vil ny EU-lovgivning medføre nye opgaver for Finanstilsynet, og når det gælder forbrugerområdet vil Finanstilsynet bidrage til, at forbrugerne tilbydes velegnede produkter, og at de kan træffe fornuftige valg. Endelig vil forebyggelsen af hvidvask og terrorfinansiering blive styrket.

 

Fakta om Finanstilsynets nye strategi:

Finanstilsynets nye strategi ”Berettiget tillid – velfungerende finansielle markeder” har syv indsatsområder og løber frem til 2020.

 

Strategiens grundtanke er, at bevidstheden om et velfungerende finansielt tilsyn skal medvirke til, at borgere og virksomheder kan træffe finansielle valg med en høj grad af tillid, og at tillid medvirker til et udviklet finansielt system, der bidrager til velstanden.

 

De syv indsatsområder i strategien er:

  1. Tilsyn i gode tider

  2. Tilsyn med det systemiske perspektiv

  3. Velfungerende finansielle markeder

  4. Teknologi, cyberrisiko og nye forretningsmodeller

  5. Hensynet til forbrugerne

  6. Tidlig interessevaretagelse i internationale fora

  7. Forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering.