Foreløbige principper for afviklingsplaner og NEP-krav for systemiske pengeinstitutter

Finanstilsynet har offentliggjort principperne for afviklingsplaner og krav til nedskrivningsegnede passiver (NEP-krav) for systemisk vigtige pengeinstitutter (SIFI’er). Finansiel Stabilitet er blevet hørt og har bidraget i forbindelse med udarbejdelsen af principperne.

Kontakt

Direktør

Jesper Berg

via direktionssekretær Kirsten Grandahl

33 55 82 10

Det generelle afviklingsprincip for SIFI’er er, at de skal kunne restruktureres og sendes tilbage på markedet med tilstrækkelig kapitalisering til at sikre markedets tillid. NEP-kravene til SIFI’er forventes i overensstemmelse med dette princip at blive fastsat til to gange de samlede kapitalkrav. NEP-kravet forventes at skulle opfyldes med konverterbare fordringer (”kontraktlig bail-in”).

 

Finanstilsynet vil i de kommende måneder drøfte både indfasning og de nærmere krav til den kapital, der kan anvendes i NEP-opfyldelsen, med sektoren. Drøftelserne vil inddrage den internationale udvikling på området.

 

Finanstilsynet forventer inden udgangen af 2017 at kunne godkende afviklingsplaner og fastsætte individuelle NEP-krav til pengeinstitutterne.

 

Baggrundsinformation:

Arbejdet med afviklingsplaner og NEP-krav sker som led i den danske implementering af EU’s krisehåndteringsdirektiv (BRRD). Finanstilsynet godkender afviklingsplanerne for de enkelte pengeinstitutter efter indstilling fra Finansiel Stabilitet og fastsætter individuelle NEP-krav efter høring af Finansiel Stabilitet. For systemisk vigtige institutter (SIFI’er) sker også høring af Danmarks Nationalbank.