Krav til nedskrivningsegnede passiver (NEP-krav) for systemiske institutter

Finanstilsynet har fastsat NEP-krav for de systemiske institutter. NEP-kravet fastsættes årligt efter høring af Finansiel Stabilitet. Det samlede NEP-krav for SIFI’erne fastsættes til to gange solvensbehovet plus to gange det kombinerede kapitalbufferkrav – dog indgår den kontracykliske kapitalbuffer fra 2019 kun én gang i NEP-kravet.

Det generelle afviklingsprincip for SIFI’er er, at de skal kunne restruktureres og vende tilbage til markedet med tilstrækkelig kapitalisering til at sikre markedets tillid. NEP-kravet til SIFI’er er fastsat med baggrund i dette princip. Finanstilsynets principper for fastsættelse af NEP-krav for SIFI’er blev offentliggjort i marts 2018 og kan findes her. Med undtagelse af tilgangen til den kontracykliske buffer er principperne uændrede.

Den kontracykliske kapitalbuffer indgår kun én gang i NEP-kravet

 

Som følge af den internationale udvikling og de kommende ændringer til det europæiske krisehåndteringsdirektiv (BRRD2), har Finanstilsynet justeret fastsættelsen af NEP-kravet, så den kontracykliske buffer ikke længere vil indgå i NEP-kravets rekapitaliseringsbeløb. Dermed indgår denne kun én gang i NEP-kravet.