Diskussionspapir om krav til vedtægtsændringer i andelskasser

Her kan du læse Finanstilsynets diskussionspapir om krav til vedtægtsændringer i andelskasser omfattet af § 85 a i lov om finansiel virksomhed. Diskussionspapiret indeholder overvejelser om, hvilke konsekvenser Finanstilsynet vurderer, at andelshavere kan opleve som følge af bortfald af de lovbestemte stemmeretsbegrænsninger, og hvordan disse konsekvenser kan adresseres i lovgivningen

Andelskasser har i henhold til lov om finansiel virksomhed lovbestemte stemmeretsbegrænsninger, som bortfalder hvis den del af egenkapitalen, som ikke er andelskapital, udgør mindre end 20 pct. af egenkapitalen i andelskassen.

Udgangspunktet for diskussionspapiret er, at Finanstilsynet vurderer, at der i andelskasser med lovbestemte stemmeretsbegrænsninger findes en effektiv mindretalsbeskyttelse via stemmeretsbegrænsningerne. Denne mindretalsbeskyttelse kan efter Finanstilsynet bortfalde, hvis de lovbestemte stemmeretsbegrænsninger bortfalder i medfør af § 85 a i lov om finansiel virksomhed, og hvis der ikke i andelskassen er indsat stemmeretsbegrænsninger svarende til de lovbestemte stemmeretsbegrænsninger i andelskassens vedtægter.

Diskussionspapiret indeholder forslag til ændring af lov om finansiel virksomhed således, at en række af selskabslovens regler om krav til vedtægtsændringer skal finde anvendelse for den særlige type andelskasser, hvor de lovbestemte stemmeretsbegrænsninger er bortfaldet i medfør af § 85 a i lov om finansiel virksomhed, og hvor der ikke er indsat stemmeretsbegrænsninger svarende til de lovbestemte i andelskassen.

Alle interesserede inviteres med dette diskussionspapir til at afgive synspunkter om vedtagelseskrav til vedtægtsændringer i andelskasser, hvor de lovbestemte stemmeretsbegrænsninger er bortfaldet, og hvor der i andelskassen ikke er indsat stemmeretsbegrænsninger i vedtægterne. Finanstilsynet søger særligt synspunkter i forhold til de forhold, som er beskrevet i papiret. Synspunkterne vil indgå i Finanstilsynets videre analyse af, om der er grundlag for at ændre reglerne, og hvordan reglerne i så fald skal ændres. Der er mulighed for at indsende bidrag på baggrund af diskussionspapiret frem til 2. februar 2018.

Læs hele diskussionspapiret her.