Påbud og påtaler - Bekendtgørelse om information til forbrugere om priser m.v. i pengeinstitutter

Finanstilsynets afgørelser af den 26. januar 2012 – 12. marts 2012.

Værd at vide

Afgørelser er typisk påtaler og påbud til virksomhederne. Afgørelser er underlagt forvaltningsloven, som indeholder en række regler om, hvilke pligter de offentlige myndigheder har i forhold til virksomhederne, f.eks. i forbindelse med sagsbehandlingen.

Finanstilsynet har gennemført en screening af i alt 30 pengeinstitutters hjemmesider med henblik på at undersøge, om oplysningerne om blandt andet rentesatser og årlige omkostninger i procent (ÅOP) lever op til reglerne på området.

Undersøgelsen har givet anledning til følgende påbud og påtaler:

Arbejdernes Landsbank (påbud)
Finanstilsynet har givet Arbejdernes Landsbank et påbud om at anvende prisoplysningsbekendtgørelsens standardforudsætninger for billån på hjemmesiden. 

Brørup Sparekasse (påtale)
Finanstilsynet har givet Brørup Sparekasse en påtale for ikke at anvende korrekt litreringen og udnyttelsesgrader, samt for ikke at have oplyst om afdragsform på hjemmesidens pristavle.

Danske Andelskassers Bank (påtale)
Finanstilsynet har givet Danske Andelskassers Bank en påtale for ikke at oplyse om ca. værdien på de aktier, som kunde skal have for at kunne oprette kontotypen ”aktionærkontoen PLUS” og for ikke at have oplyst om afdragsform på hjemmesidens pristavle.

FIH Erhvervsbank (påtale og påbud)
Finanstilsynet har givet FIH Erhvervsbank et påbud om at oplyse, at den på hjemmesiden anførte rente er den nominelle rente. Tilsynet har endvidere givet FIH Erhvervsbank en påtale for ikke at give alle relevante oplysninger om indlånstypen ”FIH Pro Plus” i forbindelse med præsentationen af produktet.

Flemløse  Sparekasse (påtale)
Finanstilsynet har givet Flemløse Sparekasse en påtale for manglende litrering og afdragsform på hjemmesidens pristavle.

Folkesparekassen (påbud)
Finanstilsynet har givet Folkesparekasse et påbud for manglende oplysninger i forbindelse med markedsføringen af produktet ”byggelån” på sparekassens hjemmeside.

Frøs Herreds Sparekasse (påtale og påbud)
Finanstilsynet har givet Frøs Herreds Sparekasse et påbud om at rette fejl i litreringen og en påtale for ikke at have oplyst om afdragsform på hjemmesidens pristavle.

Sparekassen Lolland (påtale)
Finanstilsynet har givet Sparekassen Lolland en påtale for manglende oplysninger i forbindelse med sparekassens aktionær- og børneopsparingskonti, samt manglende oplysninger om afdragsform på hjemmesidens pristavle.

Stadil Sparekasse (påbud)
Finanstilsynet har givet Stadil Sparekasse et påbud for ikke at anvende standardforudsætninger for låntypen Forbrugslån, manglende angivelse af afdragsform, samt ukorrekt litrering på hjemmesidens pristavle.