Påbud om at stoppe udlån til nye kunder henvist af økonomikonsulenter - Helgenæs Sparekasse - Lov om finansiel virksomhed § 350

Finanstilsynets afgørelse af 11. juli 2012. Sagen har været forelagt Det Finansielle Virksomhedsråd.

Værd at vide

Afgørelser er typisk påtaler og påbud til virksomhederne. Afgørelser er underlagt forvaltningsloven, som indeholder en række regler om, hvilke pligter de offentlige myndigheder har i forhold til virksomhederne, f.eks. i forbindelse med sagsbehandlingen.

Bestyrelse og direktion
for Helgenæs Sparekasse
Brøsbjergvej 10
Støvdov,
8420 Knebel

Finanstilsynets afgørelse og klagevejledning

Finanstilsynet meddeler Helgenæs Sparekasse påbud i henhold til § 350 i lov om finansiel virksomhed (FIL) om at stoppe udlån til nye kunder henvist fra økonomikonsulenter, indtil Finanstilsynets næste inspektion er gennemført. Denne forventes gennemført inden for de næste 12 måneder. Herefter vil Finanstilsynet vurdere, hvorvidt påbuddet bør forlænges.

Finanstilsynet finder, at omfanget og boniteten af udlånet til de omtalte kunder indebærer en ikke uvæsentlig risiko for, at sparekassen inden for en overskuelig tid ikke vil kunne opfylde lovens kapitalkrav og derfor vil miste sin tilladelse.

Finanstilsynets vurdering baserer sig bl.a. på, at Helgenæs sparekasse i løbet af de seneste 2 år har haft en meget høj udlånsvækst. Fra medio 2010 til maj 2012 er udlånet vokset med 132 pct.  Størstedelen af udlånet er sket til kunder, som får deres økonomi administreret af økonomikonsulenter. Det vil sige kunder, som har vanskeligt ved at administrere deres økonomi og derfor frivilligt har valgt at lade sig administrere af eksterne økonomikonsulenter.

Læs hele afgørelsen her