Påtale - Videregivelse af fortrolige oplysninger

Lov om finansiel virksomhed § 117, stk. 1

Finanstilsynets afgørelse af 17. juni 2015.

Finanstilsynet har givet et pengeinstitut en påtale for uberettiget at videregive fortrolige oplysninger.

Det pågældende pengeinstitut havde siden 2011 ved en fejl sendt BS-oversigter med fortrolige betalingsoplysninger til kundens tidligere ægtefælle uden at indhente et samtykke fra kunden til videregivelsen.

Det følger af § 117, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed, at ansatte ikke uberettiget må udnytte eller videregive fortrolige oplysninger, som de, under udøvelsen af deres hverv, er blevet bekendt med. Det helt klare udgangspunkt for anvendelsen og fortolkningen af reglerne om videregivelse af fortrolige oplysninger i lov om finansiel virksomhed kapitel 9, er, at en videregivelse kræver kundens specifikke samtykke.

Det er Finanstilsynets vurdering, at pengeinstituttet havde handlet i strid med lov om finansiel virksomhed § 117, stk. 1 ved at have videregivet betalingsoplysninger om en kunde til dennes tidligere ægtefælle.

På baggrund af ovenstående har Finanstilsynet givet pengeinstituttet en påtale for at have overtrådt reglerne om videregivelse af fortrolige oplysninger i lov om finansiel virksomhed.

I forbindelse med sagen ændrede pengeinstituttet af egen drift selv sine forretningsgange på området, og Finanstilsynet fandt dermed ikke anledning til at give pengeinstituttet et påbud om at ændre sine sagsgange i lignende sager.