Dom i sag om markedsmanipulation

06-05-2024

Finanstilsynet anmeldte i januar 2020 en person for markedsmanipulation. Den 8. april 2024 blev den pågældende dømt for overtrædelse af artikel 15 i markedsmisbrugsforordningen.

Den nu dømte foretog i 36 tilfælde ordrer og handler direkte på markedet efterfulgt af modsatrettede handler udenfor markedet via sin banks strakshandelssystem på et investeringsbevis, der var noteret til handel i handelssystemet på Nasdaq Copenhagen A/S. Det skete i løbet af ca. et år og tre måneder.

Den pågældende signalerede på kort tid en interesse til markedet ved at afgive en limiteret købs- eller salgsordre. Efterfølgende foretog vedkommende en modsatrettet og større handel i bankens strakshandelssystem udenfor markedet, hvorefter vedkommende i de fleste tilfælde slettede den limiterede ordre på markedet.

Personens handelsmønster indikerede, at personen ikke havde reel salgs- eller købsinteresse i markedsordren. På den ene side gav vedkommende med sine limiterede ordrer på markedet indtryk af en interesse i henholdsvis køb og salg, men på den anden side handlede samme person reelt investeringsbeviset i modsatte retning udenfor markedet. Herved blev kursen, som vedkommende ellers havde kunnet opnå hos banken i strakshandelssystemet, manipuleret.

Selvom strakskursmanipulation har en meget kortvarig effekt på markedet, sker der ikke desto mindre en manipulation af handelssystemet og markedet. Dertil kommer, at det ikke er et krav, at en handling rent faktisk medfører en kurspåvirkning, eller at en eventuel kurspåvirkning er væsentlig, for at der kan være tale om en overtrædelse af artikel 15 i markedsmisbrugsforordningen.

Retten lagde vægt på, at personen med sin adfærd sendte urigtige eller vildledende signaler om udbud og efterspørgsel, som var egnet til at påvirke kursen, hvorved markedsintegriteten blev kompromitteret. Retten udmålte som følge af dette en straf på 60 dages betinget fængsel og konfiskation af 17.439 kr.

Dette resume er offentliggjort efter § 234, stk. 1, nr. 4, i lov om kapitalmarkeder. Resumeet er anonymiseret efter § 239, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 2, nr. 1, i lov om kapitalmarkeder.

Senest opdateret 06-05-2024