Tema

Forbruger- og investorinformation

Hvad kan Finanstilsynet gøre for dig?

I Finanstilsynet holder vi øje med de finansielle virksomhedsområder – f.eks. banker, forsikringer, pension og realkredit. 

Hvad kan Finanstilsynet gøre for forbrugeren?

Gode råd til din privatøkonomi

Find hjælp til at få et overblik over din privatøkonomi på sitet Rådtilpenge.dk.

Hvis du vil have hjælp til din privatøkonomi, kan du besøge sitet Rådtilpenge.dk. Der kan du finde letforståelige og uvildige råd til din privatøkonomi, og værktøjer der hjælper dig med at styre dine penge. 

Besøg Rådtilpenge.dk og få styr på dine penge.

Undgå bedrageri

Med jævne mellemrum bliver investorer tilbudt investeringsmuligheder, der senere viser sig at  være bedrageri eller ulovlig virksomhed.

Undgå bedrageri

Her kan du klage

Hvis du har et problem med en finansiel virksomhed, hører Finanstilsynets forbrugerkontor gerne fra dig, men du skal klage hos et ankenævn.

Læs mere om hvordan du klager

Fem ting, du skal vide, inden du følger en finfluencers anbefaling

Husk fem råd fra Finanstilsynet, inden du følger en finfluencers investeringsråd - så er du på den sikre side.

Vær forsigtig, når du følger investeringsråd fra finfluencere eller andre på nettet og sociale medier. Du kan blive vildledt til dårlige beslutninger eller blive svindlet. I værste fald kan du miste dine penge.

Husk, det er vigtigt ikke blot at forstå de råd, du modtager, men også at kunne stole på den person, der giver rådene. Vær kritisk, når du modtager investeringsråd fra finfluencere. Din finansielle sikkerhed afhænger af velovervejede beslutninger.

Tjek altid, hvilken viden og erfaring en finfluencer har, så du undgår at falde for upålidelige kilder. Kan finfluenceren fremvise en dokumenteret historik med succesfulde investeringer over længere tid?

Vær kritisk over for, hvad finfluenceren får ud af at dele et specifikt råd om at købe eller sælge. Spørg finfluenceren, om vedkommende modtager betaling for at anbefale f.eks. en aktie eller en handelsplatform, eller om vedkommende selv ejer den anbefalede investering.

En anbefaling bør være baseret på fakta og analyse, ikke blot skøn og spekulationer. Tag ikke investeringsbeslutninger, uden du først har bekræftet fakta bag en anbefaling.

Modstå fristelsen til hurtige investeringer baseret på et "hot tip" eller trends på sociale medier. Når en anbefaling bliver bredt kendt, er det ofte for sent at opnå store gevinster. En almindelig investor, som dig selv, får afkast med analyse og en lang tidshorisont.

Din egen viden er dit bedste forsvar mod dårlige investeringsbeslutninger. Brug tid på at lære grundlæggende investeringstermer og -strategier. Jo bedre du forstår de produkter eller markeder, du investerer i, desto mindre er din risiko for at blive udnyttet.

Ofte stillede spørgsmål

Her kan du se spørgsmål og svar om forsikring og pension, pengeinstitut, investering og meget andet

Privatkunder (forbrugere) har ret til én basal indlånskonto og én basal betalingskonto. Med en basal indlånskonto skal man kunne indsætte og hæve kontanter, modtage kontooverførsler og have adgang til et betalingskort med saldokontrol. Med en basal betalingskonto skal man kunne hæve og indsætte kontanter, udføre og modtage betalingstransaktioner, betale med betalingskort, foretage direkte debiteringer (betalingsservice) og have adgang til netbank.

Gennemsnitsrente og markedsrente er to forskellige pensionsprodukter, som adskiller sig ved den måde, de giver dig afkast af din opsparing. 

En pensionsordning md gennemsnitsrente kan have en garanti for en vis forrentning set over hele løbetiden eller en såkaldt "betinget" garanti, hvor garantien kan tilsidesættes, under specifikke forhold. Hvert år fastsætter selskabet en depotrente/kontorente, og den kan svinge meget fra år til år. Fordi selskabet har garanteret kunden et beløb (helt eller betinget), investerer selskabet meget defensivt og vil holde på noget af afkastet til de år, hvor der ikke skabes så meget afkast (buffere). Det medfører mindre risiko for kunden, men ofte medfører det også lidt mindre afkast - selv i de perioder, hvor markederne ellers er gunstige. 

I en pensionsordning med markedsrente er der ingen garanti for et bestemt afkast. Dit afkast vil stige og falde i takt med udviklingen på markederne.  Det gælder særligt aktier og obligationer. I nogle selskaber kan kunden selv vælge, om der skal investeres mere eller mindre risikofyldt. Nogle gange er produktet et såkaldt livscyklusprodukt, hvor selskabet investerer meget risikofyldt i de unge år med lang tid til pensionering, hvorefter risikoen langsomt trappes ned hen mod pensionsalderen. 

Gennemsnitsrente og markedsrente er altså to forskellige produkter med hver deres fordele og ulemper. Gennemsnitsrente har tidligere været det mest udbredte, men i dag sker de fleste indbetalinger til pensionsordninger med markedsrente.

En værdipapirhandler skal oplyse kunden om alle omkostninger og gebyrer knyttet til de ydelser, værdipapirhandleren udbyder. Det følger af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen.

Hvis butikken tager imod betalingsinstrumenter, f.eks. betalingskort, skal den også tage imod kontanter. 

Lovgivningen gør det dog muligt for alle butikker at nægte at tage imod kontanter mellem kl . 22.00 og 06.00. I særlige områder, hvor der kan være forhøjet risiko for røveri, kan butikken nægte at tage imod kontanter fra kl. 20.00 til kl. 06.00. Hvis du vil vide mere om kontantreglen, kan du kontakte Forbrugerombudsmanden, som håndhævelsesmyndighed for denne regel. 

Virksomhedregister

Hvis du vil være sikker på, at du samarbejder med en registreret virksomhed, så kontroller om virksomheden er i Finanstilsynets virksomhedsregister.

Fremgår virksomheden ikke, så har den ikke tilladelse til at tilbyde finansielle tjenesteydelser i Danmark, og så er der ingen forbruger- eller investorbeskyttelse.

Advarsler fra andre tilsynsmyndigheder

Her på siden finder du en oversigt over advarsler fra tilsynsmyndigheder i EU/EØS-lande.

Find alle advarsler

Advarsler mod ulovlig virksomhed