Det centrale fokus for analysen var at afdække, om der var betydelige forskelle i risikovægtningen af lån i vækstområder og den øvrige del af Danmark. Det skal ses i lyset af de senere års stærkt stigende boligpriser i vækstområderne og den deraf afledte risiko for en boligboble.
Uhensigtsmæssigt lave risikovægte
Analysen viste, at nogle institutter brugte uforholdsmæssigt lave risikovægte i vækstområderne. Institutternes model-setupper var desuden ofte for procykliske. IRB-modellernes procykliske egenskaber medfører, at risikovægtene følger udviklingen i de økonomiske konjunkturer. En medvirkende årsag til IRB-modellernes procykliske egenskaber er stor afhængighed af ejendomsværdier og adfærdsinformation (f.eks. restancer og overtræk), som i gode konjunkturer kan medvirke til at drive risikovægtene ned til et uhensigtsmæssigt lavt niveau. Disse egenskaber medvirker til, at IRB-institutternes risikovægtning adskiller sig på tværs af geografi, så risikovægtene afspejler et geografisk opdelt boligmarked.
IRB-modellerne kan have forskellige egenskaber. Det bør dog ikke føre til, at risikovægtene og dermed kapitalkravene når et uhensigtsmæssigt lavt niveau i gode konjunkturer – herunder særligt i perioder med stærkt stigende boligpriser.
Procykliske egenskaber bør dæmpes
IRB-modellernes procykliske egenskaber bør derfor dæmpes i gode konjunkturer, så effekten af stigende boligpriser mindskes ved beregning af kapitalkravene.
For alle porteføljer bør institutterne sikre, at risikovægtene for lån med pant i fast ejendom til private er retvisende og på et rimeligt niveau. Dette gælder for hele porteføljen såvel som for enkelte delporteføljer – herunder for de enkelte juridiske enheder i en koncern og for væsentlige geografiske områder.
Analysen viser, at for velfungerende modeller er institutternes gennemsnitlige risikovægt for danske lån med pant i fast ejendom til private som minimum 10 pct. Dette niveau bør som hovedregel sikres direkte i IRB-modellerne (søjle 1). Kun undtagelsesvist kan det accepteres, at niveauet sikres ved at modellerne suppleres med et tillæg i solvensbehovet (samlet søjle 1- og 2-betragtning). Minimumsniveauet forventes uanset konjunkturforhold og både for den samlede portefølje og for væsentlige delporteføljer.
For de danske institutters eksponeringer i udlandet håndhæver Finanstilsynet det pågældende lands nationale retningslinjer. Finanstilsynet forventer, at institutterne sikrer, at konjunkturegenskaberne og procyklikalitet også er afdæmpede for lån med pant i fast ejendom i udlandet.
IRB-institutterne har en selvstændig interesse i at undgå unødig procyklikalitet. Det er således i institutternes interesse, at kapitalkravet ikke svinger for meget henover konjunkturforløbet. Ved bevilling af langfristede lån er det desuden i institutternes interesse, at kreditvurderingen ikke kun er baseret på de helt aktuelle forhold. Finanstilsynet kan dog også gribe ind og give påbud, hvis det viser sig nødvendigt. Afhængigt af omstændighederne kan det være direkte relateret til modellerne eller til modellernes anvendelse i risikostyringen.
Afgrænsning af vækstområder
Vækstområder er afgrænset til København og omegnskommuner samt Aarhus kommune. København og omegnskommuner omfatter: København, Frederiksberg, Dragør, Tårnby, Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre og Vallensbæk kommune.
Det er de samme kommuner, som er omfattet af Finanstilsynets vejledning om forsigtighed i kreditvurderingen ved boligudlån i vækstområder.