God praksis for kreditinstitutters styring af ESG-forhold på kreditområdet
Notatet beskriver god praksis for, hvordan kreditinstitutter kan tage højde for ESG-forhold, der kan påvirke kreditrisikoen. Det indeholder en række fokusområder indenfor emnet, som kreditinstitutter bør være opmærksomme på.
Et fokusområde er ved bevilling af udlån. Hvis de ESG-relaterede kreditrisici ved en kunde er for høje, bør instituttet ikke bevilge sagen, eller det bør tilpasse vilkårene, så risikoen bliver forsvarlig. Herudover bør væsentlige ESG-relaterede kreditrisici fremgå af kreditindstillingen. Det er i overensstemmelse med, hvordan institutterne behandler andre væsentlige kreditrisici i kreditindstillinger og bevillingspåtegninger.
Institutterne bør integrere ESG-forhold, der kan påvirke kreditrisikoen, i den eksisterende kreditpraksis på samme måde, som de indarbejder øvrige forhold, der kan påvirke kreditrisikoen.
Notat om ESG i kreditgivning
God praksis for ESG-relaterede kreditrisici på IRB-området
Institutter, der har Finanstilsynets tilladelse til at bruge egne kreditrisikomodeller til kapitaldækning (IRB-institutter), arbejder generelt med at indsamle ESG-relevante data, men ingen har indtil videre fundet det relevant at inddrage ESG-faktorer i modellerne. Det skyldes bl.a. lav datakvalitet og manglende evidens på ESG-faktorers påvirkning på kreditrisikoen.
Notatet beskriver bl.a., at IRB-institutterne bør prioritere data- og analysearbejdet og derved sikre, at kreditrisikoen ikke underestimeres pga. væsentlige ESG-forhold, der ikke er taget højde for. Det er således bedre at igangsætte arbejdet for at opbygge værdifulde erfaringer end at afvente forbedret datakvalitet.
Notat om ESG på IRB-området