Af præsentationen på høringen fremgår det blandt andet, at de estiske tilsynsmyndigheder i årene 2007, 2009 og 2014 gennemførte undersøgelser af Danske Banks hvidvask set-up i Estland. Det understreger det faktum, at hvidvasktilsyn påhviler værtslandet. Dette følger også af EU-reglerne og af den fælleserklæring, som de estiske og danske finanstilsyn udsendte i maj.
Det estiske finanstilsyn aflagde i 2014 en meget kritisk rapport, som førte til nedlukning af de risikofyldte kundeforhold i Danske Banks estiske filial. Det danske finanstilsyn blev informeret om de estiske myndigheders undersøgelse, hvilket er afspejlet i Finanstilsynets senere redegørelse om hvidvaskinspektion i Danske Bank, som blev offentliggjort i marts 2016.
Derimod var det estiske tilsyns observationer om hvidvask i Danske Banks estiske filial i 2007 mindre kritiske, og i 2009 var det estiske tilsyns observationer ikke kritiske.
Det estiske finanstilsyn har således i hele perioden fra 2007 og frem haft ansvaret for og forestået inspektioner i Danske Banks filial i Estland vedrørende hvidvasklovgivningen i Estland, og det estiske tilsyn har også stået for opfølgningen på disse inspektioner. Det estiske tilsyn har delt sine observationer med de andre tilsynsmyndigheder i tilsynskollegiet for Danske Bank, som ledes af Finanstilsynet i Danmark.
Finanstilsynet har selv været på hvidvask-inspektion fem gange i Danske Bank i Danmark i perioden 2010-2018, herunder en kortere inspektion i 2012. I tillæg hertil har Finanstilsynet gennemført en større governance-undersøgelse af Danske Bank i 2017-2018. Undersøgelsen omhandlede Danske Banks ledelse og styring i forhold til sagen i den estiske filial. Der var således ikke tale om en undersøgelse i relation til hvidvasklovgivningen.
Se talepunkterne (pdf)
Se præsentationen (pdf)