Finanstilsynets aktuelle risikobillede

22-08-2019

Den usikre makroøkonomiske situation i vores omverden kan have en negativ indvirkning på den finansielle stabilitet. Det skriver Finanstilsynet i sit netop opdaterede risikobillede.

Den usikre makroøkonomiske situation i vores omverden kan have en negativ indvirkning på den finansielle stabilitet. Det skriver Finanstilsynet i sit netop opdaterede risikobillede.
Fortsat lave renter presser de finansielle virksomheders mulighed for at skabe afkast til deres kunder og investorer, og de lave renter presser virksomhederne til at tage større risiko for at kompensere for det lave forventede afkast. Omvendt kan en pludselig rentestigning medføre faldende ejendomspriser og aktiekurser, hvilket kan ramme boligejerne og pensionskunder med opsparing i markedsrente.
”De to scenarier kan selvsagt ikke skabe problemer samtidig. Men hver for sig udgør de en risiko set i forhold til en gradvis normalisering af renterne,” siger Finanstilsynets direktør Jesper Berg.

”De lave renter kan vise sig at være et vedvarende fænomen, og det kan presse den finansielle sektor og deres kunder til at kaste sig over mere risikofyldte investeringer. Det gælder både aktier, som er højt prissat i øjeblikket, og f.eks. alternative investeringsfonde, hvor detailinvestorer kan have svært ved at gennemskue risikoen,” siger Jesper Berg.

Brexit, IT-risici og hvidvask

Finanstilsynet peger i det opdaterede risikobillede også på risikoen i forbindelse med Brexit, IT-sikkerhed og hvidvask.

Hvis UK forlader EU uden en aftale, indebærer det en række juridiske og praktiske problemer, som den finansielle sektor bør forberede sig på. På IT-området vil manglende sikker og stabil drift kunne påvirke den finansielle stabilitet. Finanstilsynet har i sit tilsyn fundet en række svagheder i virksomhedernes IT-sikkerhedsstyring og vil på den baggrund fortsat øge dialogen med virksomhederne på IT-området.

Indenfor hvidvask vil Finanstilsynet i den kommende tid have fokus på at gennemføre initiativerne i den politiske aftale fra marts i år om en styrket indsats mod finansiel kriminalitet. 

Om risikobilledet

Finanstilsynet udarbejder et opdateret risikobillede hvert halve år. Risikobilledet bygger på deltagelse i nationale og internationale fora, herunder DSRR (Det Systemiske Risikoråd), ESRB (European Systemic Risk Board), tilsynskollegier og de europæiske tilsynsmyndigheder EBA, EIOPA og ESMA. Risikobilledet bygger desuden på observationer og informationer fra inspektionsaktiviteter, undersøgelser og Finanstilsynets egne analyser. Risikobilledet bidrager til den løbende prioritering af Finanstilsynets tilsynsaktiviteter.

Læs notat om risikobilledet

Senest opdateret 22-08-2019