Finanstilsynets erfaringer med danske SIFI- og ikke-SIFI-institutters muligheder for at udstede kapital-og SNP i perioder med begrænset markedsadgang på de finansielle markeder

11-06-2021

Finanstilsynet har samlet erfaring fra de seneste perioder med begrænset markedsadgang på de finansielle markeder. Formålet er at skærpe danske institutters opmærksomhed på kapital- og gældsplanlægning og samtidig dele erfaring i forhold til adgangen til de finansielle markeder i situationer med uro på de finansielle markeder.

Mulighederne for at hente ny eller refinansiere eksisterende kapital- og gældsinstrumenter på de finansielle markeder kan være begrænsede i perioder. Danske institutter har historisk udstedt få eller ingen instrumenter i perioder med hård stress på de finansielle markeder. Både i foråret 2020 under COVID-19, og især under Finanskrisen var danske institutters markedsfinansiering begrænset.

Finanstilsynet har i et notat samlet væsentlige erfaringer i forhold til de seneste perioder med begrænset markedsadgang, hvor de finansielle markeder i perioder har været kendetegnet ved lav gennemsigtighed i priser, faldende risikoappetit blandt investorer og generel manglende investorinteresse for den finansielle sektor.

Læs notatet: Begrænset markedsadgang for danske SIFI- og ikke-SIFI-institutter under et hårdt stress-scenarie

Finanstilsynet har sendt udkast til vejledning vedrørende Finanstilsynets forventninger til penge- og realkreditinstitutters overdækning på NEP- og gældsbufferkravet i høring. Som udgangspunkt betragter Finanstilsynet det fornuftigt at have en overdækning på NEP- og gældsbufferkravet, som er tilstrækkeligt til at sikre, at NEP- og gældsbufferkravet opfyldes i tider, hvor muligheden for at hente ny eller refinansiere eksisterende kapital- og gældsinstrumenter på de finansielle markeder er begrænset. Spørgsmålet om markedsadgang er i denne forbindelse centralt.

Senest opdateret 11-06-2021