Kapitalmålsætninger i stress

16-12-2024

Finanskrisen viste, at det kan blive dyrt, hvis kapitalpolstringen i finansielle virksomheder bliver for svag – ikke bare for den enkelte virksomhed - men for hele samfundet. En tilstrækkelig kapitalpolstring er derfor afgørende, hvilket forudsætter en robust kapitalplanlægning, der bl.a. tager højde for regulatoriske krav, forretningsmodel, konjunkturudvikling og udbyttepolitik. Det skal medvirke til, at kreditinstitutter ikke forstærker effekterne af en lavkonjunktur eller en økonomisk krise.

Det er vigtigt, at kreditinstitutter har kapitalmålsætninger, der med deres aktuelle kapitalisering ex ante gør dem i stand til at overholde kapitalkravene i et hårdt makroøkonomiske stress – svarende til finanskrisen. Kreditinstitutter fastsætter selv deres kapitalmålsætning. Finanstilsynets forventninger til kapitalplaner og -målsætninger er beskrevet i orienteringsbrevet ”Forventninger til kapitalplaner og kapitalmålsætninger”, udsendt d. 7. november 2018. 

I Finanstilsynets dialog med sektoren har det vist sig, at nogle institutter er usikre på, om kreditinstitutter forventes at overholde deres kapitalmålsætning efter, at et makroøkonomisk stress er indtruffet. Nærværende notat præciserer, at Finanstilsynet ikke forventer, at kreditinstitutter lever op til deres kapitalmålsætning i et stress, hvor den kontracykliske kapitalbuffer er frigivet. Institutterne kan dermed bruge deres overdækning (og P2G) til at absorbere tab.

Formålet med kapitalmålsætningen er at sikre, at kreditinstitutter kan absorbere tab, uden at bryde regulatoriske kapitalkrav, så de ikke er nødsaget til at foretage drastiske reduktioner i deres balancer eller skal rejse ny kapital i markedet under turbulente forhold.

Finanstilsynet fastsætter årligt et vejledende niveau for yderligere kapitalgrundlag[1] (bedre kendt som pillar 2 guidance eller P2G) for hvert dansk kreditinstitut. Hvis kreditinstituttets egen kapitalmålsætning og faktiske kapitalisering er tilstrækkelig, meddeler Finanstilsynet ikke et P2G til instituttet.

I en situation, hvor Finanstilsynet vurderer, at et instituts kapitalmålsætning eller faktiske kapitalisering ikke er tilstrækkelig, vil Finanstilsynet meddele et P2G til instituttet. I modsætning til brud på bufferkrav eller solvensbehov er der ikke et regulatorisk krav om, at instituttet lever op til det vejledende solvensbehov, P2G, og brud vil ikke medføre tilsynsreaktioner, ud over en dialog mellem Finanstilsynet og instituttet.

Ved gentagende brud på P2G skal Finanstilsynet dog vurdere, om det er nødvendigt at konvertere P2G til et egentligt søjle 2-krav, herefter vil instituttet være forpligtet til at opfylde kravet.

I en situation med meget store tab vil Finanstilsynet, om nødvendigt, meddele et vejledende niveau for yderligere kapital, P2G, og indgå i en dialog om genopbygning af kapital, i et passende tempo. I denne dialog vil der både indgå institutspecifikke og generelle makrofinansielle forhold.

Finanstilsynets reaktionsmønster overfor brud på kapitalmålsætningen vil således afhænge af de generelle makroøkonomiske forhold. Finanstilsynet vil som udgangspunkt ikke konvertere P2G til et søjle 2-krav, så længe den kontracykliske buffer er frigivet som følge af, at økonomien stadig er i en lavkonjunktur. Institutterne kan bruge deres overdækning (og P2G) til at absorbere tab. Kreditinstitutterne kan dermed i en krise operere med et faktisk kapitalniveau under kapitalmålsætningen.

Finanstilsynet forventer, at kreditinstituttet begynder genopbygningen af sin kapital, når krisen er overstået, hvis instituttets aktuelle kapitalisering er lavere end dets kapitalmålsætning. Genopbygning af den kontracykliske buffer er et klart signal om, at krisen er overstået.

Nedenstående figur 1 illustrerer en stiliseret udvikling før, under og efter en krise for et kreditinstituts kapitalisering, bufferkrav, P2G, den kontracykliske kapitalbuffer (CCyB) og kapitalmålsætning.

 

 

[1] Jf. Lov om Finansiel Virksomhed §125 a