Dansk Arbejdsskadeforsikring Agentur A/S skal oplyse kunder om uretmæssig opkrævning af gebyr

16-09-2024

Finanstilsynet påbyder Dansk Arbejdsskadeforsikring Agentur at informere sine kunder om, at selskabet i perioden fra 1. januar 2022 til 1. juli 2023 uretmæssigt har opkrævet bidrag til Garantifonden for skadesforsikringsselskaber.

Finanstilsynet har konstateret, at Dansk Arbejdsskadeforsikring Agentur handlede i strid med reglerne om god skik for forsikringsdistributører, da selskabet fortsatte med at opkræve bidrag, efter selskabet blev gjort opmærksom på, at livsforsikringsselskabet AXA France Vie, som Dansk Arbejdsskadeforsikring Agentur formidler for, ikke kunne blive medlem af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber. Finanstilsynet finder det stærkt kritisabelt, at Dansk Arbejdsskadeforsikring Agentur har vildledt sine kunder til at tro, at de var dækket af garantifonden, og at selskabet har givet ukorrekte oplysninger til Finanstilsynet.

”Det er lige ud af landevejen. Kunderne skal kunne stole på de oplysninger, de modtager om deres forsikringsforhold. Vi har derfor påbudt Dansk Arbejdsskadesikring Agentur at informere sine kunder om, at selskabet uretmæssig har opkrævet bidrag, og vi forventer, at kunderne får deres penge tilbage," siger kontorchef Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynets kontor for forbrugerbeskyttelse.

Finanstilsynets undersøgelse blev iværksat på baggrund af en henvendelse fra Garantifonden for skadesforsikringsselskaber.

Retvisende oplysninger er vigtige for kundetilliden

Det er afgørende for forbrugernes tillid til forsikringsbranchen, at virksomheder, der sælger forsikringer, behandler kunderne redeligt og loyalt. Finanstilsynets påbud skal sikre, at kunderne får den nødvendige information til at træffe de rigtige beslutninger.

Når kunderne er blevet opkrævet bidrag til Garantifonden for skadesforsikringsselskaber, har kunderne fejlagtigt kunne tro, at de var dækket af ordningen, hvis AXA France Vie skulle gå konkurs eller få inddraget sin tilladelse. Finanstilsynet har derfor krævet, at Dansk Arbejdsskadeforsikring Agentur giver kunderne en korrekt orientering om, at AXA France Vie ikke var medlem af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber i den pågældende periode, og at de derfor uretmæssigt opkrævede gebyrer fra kunderne.

Den 1. juli 2023 trådte en lovændring i kraft, som medfører at AXA France Vies kunder i dag er omfattet af Garantiordningen. Det betyder, at Dansk Arbejdsskadeforsikring Agentur siden den 1. juli 2023 har været berettiget til at opkræve bidrag til Garantifonden.                                                                                                                                                                                                                                                                 

Tilbagebetaling af gebyrer

Finanstilsynet har ikke kompetence til at tage stilling til den enkelte kundens krav overfor Dansk Arbejdsskadeforsikring Agentur, fordi der er tale om en civilretligt tvist mellem de kunder, der er arbejdsgivere og købt arbejdsskadeforsikringer, og Dansk Arbejdsskadeforsikring Agentur.

Hvis din virksomhed har betalt bidrag til Dansk Arbejdsskadeforsikring Agentur i den periode, hvor AXA France Vie ikke var medlem af Garantifonden, skal du henvende dig til Dansk Arbejdsskadeforsikring Agentur med dit krav.

Læs påbuddet til Dansk Arbejdsskadesikring Agentur

Senest opdateret 16-09-2024