Stor interesse for kunstig intelligens i den finansielle sektor

25-09-2024

Finanstilsynet har afdækket, hvordan og hvor meget de finansielle virksomheder bruger kunstig intelligens i deres forretning. Konklusionerne er, at den finansielle sektor er i fuld gang med at bruge AI, herunder også generativ AI, og at udviklingen vil fortsætte i de kommende år.

Med kunstig intelligens (AI) kan mange aktiviteter og forretningsgange blive udført hurtigere, bedre eller billigere end hidtil. Derfor afprøver mange virksomheder teknologiens muligheder. Det gælder også finansielle virksomheder.

Derfor har Finanstilsynet undersøgt, i hvilket omfang og til hvad de finansielle virksomheder benytter AI-teknologi. Formålet er at danne et overblik over finanssektorens brug af AI samt ruste Finanstilsynet til at føre tilsyn med området, hvor der senest i august 2024 er kommet nye regler med vedtagelsen af AI-forordningen.              

Undersøgelsen viser, at virksomhederne allerede bruger AI på tværs af mange områder. Mere end syv ud af ti virksomheder bruger enten generativ AI eller andre typer AI. Halvdelen af virksomhederne bruger begge typer. Særligt interessant benytter virksomheder generativ AI i samme omfang, som de benytter andre former for AI, på trods af, at denne gren af teknologien først er blevet udbredt i løbet af de seneste få år

De finansielle virksomheder bruger særligt AI til markedsføring, forebyggelse af svindel og i nogle tilfælde til kundeservice. Teknologien bliver hovedsageligt anvendt til internt brug og kun i begrænset omfang på kunderettede systemer og regulerede områder.

Stort set alle de finansielle virksomheder forventer, at AI kommer til at få stadig mere indflydelse på deres virksomhed i de kommende år. Virksomhederne peger på særligt på utilstrækkelige data, mangel på ressourcer og uklar regulering som årsagerne til, at de ikke anvender AI i endnu højere grad i dag.

Finanstilsynet anerkender potentialet med AI, men understreger også, at virksomhederne bør være opmærksomme på de risici, der følger med. Finanstilsynet har i 2024 udgivet et papir om god praksis for brugen af kunstig intelligens, som kan læses her.

Læs hele rapporten

Generativ AI

Dækker over modeller, som selv kan generere indhold, f.eks. store sprogmodeller som ChatGPT, CoPilot, Board, Gemini, tekst-til-billede modeller som Midjourney og Dall-e samt tekst-til-video modeller som Sora.

Øvrig AI

Dækker over andre AI-systemer som defineret i AI-forordningen (AI-ACT): ”et maskinbaseret system, som er udformet med henblik på at fungere med en varierende grad af autonomi, og som efter ibrugtagning kan udvise en tilpasningsevne, og som til eksplicitte eller implicitte mål af det input, det modtager, udleder, hvordan det kan generere output såsom forudsigelser, indhold, anbefalinger eller beslutninger, som kan påvirke fysiske eller virtuelle miljøer.”

Senest opdateret 25-09-2024

Kontakt

Tobias Thygesen
Kontorchef for Fintech, Betalingstjenester og Governance