Markedsudviklingen i første halvår 2022 for realkreditinstitutter

09-11-2022

Realkreditinstitutterne fik et samlet resultat før skat på 10 mia. kr. i første halvår af 2022, hvilket er et mindre fald i forhold til samme periode i 2021. Faldet skyldes primært negative kursreguleringer.

Realkreditinstitutternes nominelle udlån voksede med 104 mia. kr. til 3.196 kr. mia., hvilket svarer til en stigning på 3 pct. i forhold til samme tidspunkt året før. Udlån til ejerboliger er fortsat det største udlånssegment samlet set, hvor udlån til private boligudlejningsejendomme er det største erhvervssegment efter en betydelig vækst over en årrække.

Fastforrentede lån (med og uden afdrag) er fortsat den mest udbredte låntype med en andel af udlånet på 38 pct. ved udgangen af første halvår. Andelen har dog været faldende i perioden. Samtidig steg volumen og andelen af rentetilpasningslån uden afdrag.

Stigende realkreditobligationsrenter i 2022 har medført faldende markedsværdi af obligationer med fast rente. Nogle boligejere har i denne situation valgt at omlægge til nye lån med variabel rente, en såkaldt skrå konvertering. Det er vigtigt, at kreditinstitutter og kunder er opmærksomme på, at en kundes risikoprofil ændres betydeligt ved skift fra fast til variabel rente. En kortsigtet gevinst kan hurtigt blive spist op, hvis renterne fortsætter med at stige.

Udlån med lang afdragsfrihed (op til 30 år) til ejerboliger er fortsat i stor vækst. Disse lån udgjorde efter første halvår 14 pct. af det samlede realkreditudlån til ejerboliger og 29 pct. af realkreditudlånet til ejerboliger med afdragsfrihed – en stigning på hhv. 6 og 12 procentpoint fra året før. Større udbredelse af afdragsfrie realkreditlån øger husholdningernes gældssætning og sårbarhed overfor negative økonomiske stød.

Aktiviteten på boligmarkedet faldt i 2022. Der er tegn på afmatning, hvilket primært skyldes en udvikling væk fra lavrentemiljøet samt stigende energipriser, men også inflation mere bredt. Prisvæksten for kvadratmeterpriserne på parcel- og rækkehuse og ejerlejligheder var hhv. 4 pct. og 5 pct. fra første halvår af 2021 til første halvår af 2022. Det er en betydeligt lavere prisvækst end fra første halvår af 2020 til første halvår af 2021. Både antallet af udbudte boliger og liggetider er øget sammenlignet med første halvår året før. Det kan medføre fremtidige prisfald.

Læs hele artiklen.

Senest opdateret 09-11-2022