Lov om investeringsforeninger og specialforeninger § 31, stk. 2

24-07-2003

Finanstilsynets skrivelse af 10. juli 1998 om "exit omkostninger".

En investeringsforening havde i sit prospekt anført, at foreningen beregnede en "exit omkostning" på 0,5 % af provenuet, hvis en investeringsandel blev solgt inden for 18 måneder fra købsdatoen.

Det var blandt andet anført, at forarbejdet og opfølgningen på de investeringer, som foreningen foretager, er ualmindeligt omfattende.

Endvidere var det anført, at når en investor udtræder, medfører det, at disse omkostninger skal bæres af færre investorer, at et udvalg af disse helt specielle udvalgte aktier realiseres, samt at der er administration forbundet med en investors udtræden af foreningen.

Videre var det anført, at foreningen ønskede at tilgodese de medlemmer, som blev i foreningen (de mere langsigtede investorer) frem for de, der går "hurtigt ind og ud af deres investeringer."

Herudover anførte foreningen, at det er ganske almindelig forretningspraksis uden for Danmark at "charge en exit omkostning på 0,5 % ved specielle fonde, som svarer til den omhandlede forening.

Endelig var det i prospektet vedrørende indløsningsprisen anført, at der fratrækkes udgifter ved eventuelt salg af værdipapirer samt indtil 1,5 % af indløsningsprisen til dækning af omkostninger.

 Ifølge § 31, stk. 2, i lov om investeringsforeninger og specialforeninger udregnes indløsningsprisen på grundlag af en opgørelse svarende til den i § 29, stk. 2, 1. pkt., nævnte foretaget på indløsningstidspunktet. Der gøres fradrag i indløsningsprisen for udgifter ved salg af værdipapirer samt for nødvendige omkostninger ved indløsningen.

 Ifølge § 29, stk. 2, fastsattes emissionsprisen ved at dividere formuens værdi på emissionstidspunktet med den nominelle værdi af tegnede andele.

I denne anledning meddelte Finanstilsynet, at der ikke er hjemmel i lov om investeringsforeninger og specialforeninger til at foretage andre fradrag end fradrag for udgifter ved salg af værdipapirer og nødvendige omkostninger ved indløsningen. Udgifterne til administration forbundet med en investors udtræden af foreningen er således omfattet af de "nødvendige omkostninger ved indløsningen".

Hertil kom, at foreningens administrationsomkostninger var blevet fratrukket aktiverne ved beregning af formuens værdi.

Endvidere meddelte Finanstilsynet, at oplysningerne i prospektet om beregning af indløsningsprisen skal være i overensstemmelse med vedtægterne og § 31, stk. 2, jf. § 29, stk. 2, i lov om investeringsforeninger og specialforeninger.
 

Senest opdateret 04-12-2012