Sagsfremstilling
Kreditoplysningsbureauet udbyder et produkt, hvor virksomheder ved at indlægge kunders navn, adresse og fødselsdato i bureauets datahotel får direkte besked, når en kunde registreres som dårlig betaler (kreditovervågning).
Dette produkt ønsker kreditoplysningsbureauet at udvide, således at finansielle virksomheder via datahotellet kan videregive oplysninger om kunders engagementer til brug for andre finansielle virksomheders kreditvurdering. Det er herved hensigten, at de deltagende finansielle virksomheder stiller kundeoplysninger til rådighed for hinanden ved at indlægge detaljerede oplysninger om samtlige kunders engagementer i datahotellet.
Medarbejderne hos kreditoplysningsbureauet har ikke adgang til at se oplysningerne i datahotellet, og videregivelsen fra datahotellet til brug for kreditvurdering sker alene med samtykke fra den berørte kunde.
Afgørelse
Finanstilsynet vurderede, at der foreligger videregivelse af oplysninger i medfør af reglerne i kapitel 9 i lov om finansiel virksomhed, når finansielle virksomheder indlægger oplysninger i et datahotel hos et kreditoplysningsbureau, idet oplysningerne herved overlades til personer/virksomheder uden for den finansielle virksomhed.
Finanstilsynet lagde herved vægt på, at der i bemærkningerne til lov om finansiel virksomhed § 117, stk. 1, henvises til, at videregivelse til en autoriseret edb-virksomhed er et eksempel på en berettiget videregivelse.
Finanstilsynet vurderede ikke, at det forhold, at ingen medarbejdere hos kreditoplysningsbureauet skulle have adgang til oplysninger, kunne føre til en ændret vurdering. Det bør således ikke efter Finanstilsynets opfattelse ved afgørelsen af, om der foreligger videregivelse, tillægges betydning, om modtageren har adgang til at læse oplysningerne eller ej.
Finanstilsynet vurderede i øvrigt, at finansielle virksomheder kan videregive kunders navn, adresse og fødselsdato til kreditoplysningsbureauets datahotel uden samtykke i medfør af lov om finansiel virksomhed § 118, stk. 1.
Det skyldes, at oplysninger om navn, adresse og fødselsdato betragtes som sædvanlige kundeoplysninger, jf. § 2, nr. 1, 3 og 5 i bekendtgørelse nr. 1075 af 17. december 2001, og at oplysningerne videregives til brug for varetagelse af administrative opgaver for den finansielle virksomhed, som har indsamlet oplysningerne.
Finanstilsynet udtalte endvidere, at finansielle virksomheders indlæggelse af detaljerede oplysninger om kunders engagementer i datahotellet samt videregivelse af oplysninger fra datahotellet til brug for kreditvurdering alene kan ske med de berørte kunders forudgående samtykke, jf. lov om finansiel virksomhed § 117, stk. 1.
Finanstilsynet lagde herved vægt på, at der er tale om detaljerede oplysninger om kundernes engagementer, som indlægges i datahotellet før det er blevet aktuelt at anvende oplysningerne til kreditvurdering. Der blev endvidere lagt vægt på, at videregivelse til brug for kreditvurdering efter Finanstilsynets praksis som udgangspunkt kræver samtykke i medfør af lov om finansiel virksomhed § 117, stk. 1.
Nærværende afgørelse afløser Finanstilsynets afgørelse af 3. juni 1998, som samtidig er fjernet fra tilsynets hjemmeside.
"Afgørelsen har været indbragt for Erhvervsankenævnet, men er efterfølgende trukket tilbage."