Bekendtgørelse om investerbare værdipapirer m.v. § 1, stk. 1 og stk. 3, nr. 3. – Obligationer med guldeksponering

28-09-2010

Finanstilsynets afgørelse af 27. september 2010

Afgørelse


Finanstilsynet har afgjort at obligationer med underliggende guldeksponering er investerbare værdipapirer for investeringsforeninger, fordi obligationerne opfylder de betingelser, der er nævnt i § 1, stk. 1, i bekendtgørelse om investerbare værdipapirer m.v.. Derudover har Finanstilsynet afgjort at obligationerne ikke er afledte finansielle instrumenter eller pengemarkedsintrumenter.

Sagsfremstilling


Finanstilsynet traf 27. september 2010 afgørelse af, om en investeringsforening kan investere i Gold Bullion Securities, i henhold til § 1, stk. 1, i bekendtgørelse om investerbare værdipapirer m.v..

Finanstilsynet blev anmodet om en fortolkning af bekendtgørelse om investerbare værdipapirer m.v. § 1, stk. 1 og stk. 3, nr. 3. Forespørgslen drejede sig om, hvorvidt en investeringsforening kan investere i Gold Bullion Securities, der er obligationer med underliggende guldeksponering(såkaldte ”secured undated zero coupon notes”)

Spørgeren oplyste, at Gold Bullion Securities er et eksempel på obligationer med underliggende eksponering til guld. For Gold Bullion Securities er det underliggende aktiv guld, og dets værdi vil derfor afspejle prisudviklingen i guld svarende til værdien af guldbeholdningen. Det giver investorer adgang til investering i guld uden fysisk levering. Spørgeren har vedlagt prospekt om Gold Bullion Securities, der blandt andet viser, at obligationerne er udstedt af et selskab og noteret på bl.a. London Stock Exchange.
 
Spørgeren mener, at da Gold Bullion Securities har guld som underliggende aktiv, må de anses for at være omfattet af § 1, stk. 3, nr. 3, om finansielle instrumenter, der opfylder kriterierne i § 1, stk. 1, og som er sikret ved eller koblet sammen med resultatudvikling for andre aktiver, der kan adskille sig fra dem, der er omhandlet i LIS §§ 87-92.

Endvidere mener Spørgeren ikke, at Gold Bullion Securities kan anses for at være et pengemarkedsinstrument, da det følger af bekendtgørelse om investerbare værdipapirer m.v., at et pengemarkedsinstrument, er et instrument der bl.a. har en løbetid på højest 397 dage. Da Gold Bullion Securities imidlertid har en længere løbetid, kan de ikke karakteriseres som et pengemarkedsinstrument.
 
Videre mener Spørgeren heller ikke, at Gold Bullion Securities er et afledt finansielt instrument som omhandlet i § 16, i bekendtgørelse om investeringsforeningers, specialforeningers og godkendte fåmandsforeningers anvendelse af afledte finansielle instrumenter.

Endelig har Spørgeren oplyst, at tilsynsmyndighederne i både England og Luxembourg anser Gold Bullion Securities som værende værdipapirer, som UCITS funds må investere i.

Retligt grundlag


Det fremgår af § 1, stk. 3, nr. 3, i bekendtgørelse om investerbare værdipapirer m.v., at finansielle instrumenter, der opfylder kriterierne i § 1, stk. 1, og som er sikret ved eller koblet sammen med resultatudviklingen for andre aktiver, kan adskille sig fra dem, der er omhandlet i §§ 87-92 i LIS, og er investbare værdipapirer.

I henhold til bekendtgørelse om investerbare værdipapirer m.v., § 1, stk. 1, må investeringsforeninger samt specialforeninger og godkendte fåmandsforeninger, der investerer som investeringsforeninger, kun investere i værdipapirer, jf. § 3, stk. 1, nr. 2, i lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre kollektive investeringsordninger m. v., som opfylder alle følgende kriterier:

1) Det potentielle tab, som en forening eller en afdeling kan pådrage sig gennem besiddelsen af de pågældende værdipapirer, er begrænset til det beløb, foreningen eller afdelingen har betalt for værdipapirerne.
 
2) Værdipapirernes likviditet ikke bringer foreningens eller afdelingens evne til at efterleve kravet om indløsning af andele i § 48, stk. 2-4, i lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre kollektive investeringsordninger m.v. i fare.
 
3) En pålidelig værdiansættelse af værdipapirerne er tilgængelig på følgende vis:

a) For værdipapirer, der er optaget til handel på et reguleret marked, jf. § 87, stk. 1-3, i lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre kollektive investeringsordninger m.v., i form af nøjagtige, pålidelige og regelmæssigt fastsatte priser, som enten er markedspriser eller priser, som stilles til rådighed af udbydere af kursoplysninger, der er uafhængige af udstedere af værdipapirerne.

b) For værdipapirer, jf. § 87, stk. 4, i lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre kollektive investeringsordninger m.v., i form af en periodisk værdiansættelse baseret på oplysninger fra udstederen af værdipapiret eller pålidelige investeringsanalyser.
 
4) Relevante oplysninger om værdipapirerne er tilgængelige i følgende form:

a) For værdipapirer, der er optaget til handel på et reguleret marked, jf. § 87, stk. 1-3, i lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre kollektive investeringsordninger m.v. i form af regelmæssige, præcise og udførlige oplysninger til markedet om værdipapiret eller eventuelt om værdipapirporteføljen.

b) For andre værdipapirer omfattet af § 87, stk. 4, i lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre kollektive investeringsordninger m.v. i form af regelmæssige og præcise oplysninger til foreningen om værdipapiret eller eventuelt om værdipapirporteføljen.
 
5) Værdipapirerne er omsættelige.
 
6) Foreningens eller afdelingens erhvervelse af værdipapirerne skal være i overensstemmelse med foreningens eller afdelingens investeringsmålsætninger eller investeringspolitik, eller begge dele, i henhold til kapitel 13, 14,
15 og 16 i lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre kollektive investeringsordninger m.v.
 
7) Foreningens risikostyringsproces skal på passende vis opfange de risici, der er forbundet med investering i værdipapirerne, jf. § 37, stk. 1, nr. 5, i lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre kollektive investeringsordninger m.v.
 
Afledte finansielle instrumenter
Det fremgår af § 16, i bekendtgørelse om investeringsforeningers, specialforeningers og godkendte fåmandsforeningers anvendelse af afledte finansielle instrumenter, at ”ved afledte finansielle instrumenter, forstås værdipapirer og pengemarkedsinstrumenter, som indeholder en komponent, der opfylder følgende kriterier:
 
1) I kraft af denne komponent kan nogle af eller alle de betalingsstrømme, der ellers ville være nødvendige for det værdipapir eller pengemarkedsinstrument, der fungerer som hovedkontrakt, ændres i overensstemmelse med en specifik rentesats, prisen på et finansielt instrument, en valutakurs, et pris- eller renteindeks, en kredit rating eller et kreditindeks eller andre variabler og derfor variere på samme måde som et selvstændigt afledt instrument.
 
2) Komponentens økonomiske kendetegn og risici er ikke nøje forbundet med hovedkontraktens økonomiske kendetegn og risici.
 
3) Komponenten har betydelig indflydelse på værdipapirets eller pengemarkedsinstrumentets risikoprofil og kurs.”

Vurdering


I forbindelse med afgørelse om en investeringsforening kan investere i Gold Bullion Securities, er der behov for at Finanstilsynet tager stilling til om obligationen er et afledt finansielt instrument eller selvstændigt udgør en hovedkontrakt.

Da Gold Bullion Security er en udateret nulkupon obligation, giver den ikke periodiske rentebetalinger og har ingen endelig udløbsdato. Værdipapirindehaveren har ret til enhver tid, at kræve indløsning af alle eller nogen af sine Gold Bullion Securities og indløsningsværdien er afhængig af guld prisen på indløsningsdatoen. På denne baggrund vurderer Finanstilsynet, at obligationerne ikke er et afledt finansielt instrument, fordi obligationerne selv er hovedkontrakt og ikke baseret på nogen andre værdipapirer.

Finanstilsynet vurderer videre, at Gold Bullion Securities heller ikke er et pengemarkedsinstrument, fordi obligationerne bl.a. har en løbetid længere end 397 dage.

Da Gold Bullion Securities er koblet sammen med resultatudviklingen for guld, vurderer Finanstilsynet, at obligationerne omfattes af § 1, stk. 3, nr. 3 om finansielle instrumenter, opfylder kriterierne i § 1, stk. 1, i bekendtgørelse om investerbare værdipapirer m.v. for at være investerbare værdipapirer.

Finanstilsynet vurderer, at det potentielle tab, som foreningen/afdelingen kan pådrage sig gennem besiddelsen af Gold Bullion Securities er begrænset til det beløb, der er betalt for dem, da værdien af obligationerne ikke kan være negativ, jf. § 1, stk. 1, nr. 1.

Gold Bullion Securities er optaget til handel på bl.a. London Stock Exchange, som er et reguleret marked for børsnoterede værdipapirer. På denne baggrund vurderer Finanstilsynet, at likviditeten af obligationerne ikke bringer foreningens/afdelingens evne til at efterleve kravet om indløsning af andele i fare, fordi obligationerne er omsættelige og kan handles hurtigt på et reguleret marked, jf. § 1, stk. 1, nr. 2 og 5.

Finanstilsynet vurderer videre, at obligationerne har en pålidelig værdiansættelse i form af nøjagtige, pålidelige og regelmæssigt fastsatte markedspriser, da Gold Bullion Securities er optaget til handel på et reguleret marked, jf. § 1, stk. 1, nr. 3.
 
Finanstilsynet vurderer endvidere, at regelmæssige, præcise og udførlige oplysninger om obligationerne er tilgængelig for marked, jf. § 1, stk. 1, nr. 4.

Konklusion


Det er Finanstilsynets vurdering, at Gold Bullion Securities opfylder betingelserne for at være et investerbart værdipapir i bekendtgørelse om investerbare værdipapirer m.v., § 1, stk. 1.

Det er dog en forudsætning for, at foreningen må investere i disse obligationer, at foreningen har effektive procedurer til at identificere, forvalte, overvåge og rapportere om de risici, foreningen er eller kan blive udsat for, jf. § 1, stk. 1, nr. 7.

Finanstilsynet forudsætter endvidere, at foreningens/afdelingens investering i Gold Bullion Securities ligger inden for den pågældende forenings/afdelings investeringsmålsætninger og investeringspolitik, jf. § 1, stk. 1, nr. 6.

Senest opdateret 28-09-2010