Indledning
Finanstilsynet var i december 2012 på inspektion i Totalbanken A/S
Inspektionen var en ordinær undersøgelse, hvor alle væsentlige områder blev gennemgået.
Sammenfatning og risikovurdering
Bankens forretningsmodel består i at yde lån til erhvervskunder og privatkunder, primært på Fyn.
Bankens udlån til erhverv udgjorde ultimo december 2012 ca. 60 pct. Banken har mange store og svage ejendomsengagementer. Banken er tæt på tilsynsdiamantens grænse for ejendomseksponering. Der er 4 store engagementer, der hver udgør mere end 10 procent af basiskapitalen. Andelen af store engagementer er ca. 72 pct., hvilket er højere end gennemsnittet for mindre pengeinstitutter (gruppe 3). Banken har nedbragt sine udlån siden sidste undersøgelse i januar 2012. Finanstilsynet gav en risikooplysning om, at banken bør nedbringe sine risici yderligere.
Banken har en stor andel af udlån i forhold til egenkapital og en meget lav tabskapacitet.
Finanstilsynet gennemgik på undersøgelsen bankens 29 største engagementer svarende til ca. 34 pct. af de samlede udlån samt en stikprøve på 120 engagementer i intervaller 0,5 mio.kr. – 15 mio.kr. Derudover blev samtlige engagementer med bankens direktion og bestyrelse gennemgået.
Finanstilsynet vurderer, at kreditkvaliteten af bankens store engagementer ligger under gennemsnittet for pengeinstitutter i gruppe 3 (mindre pengeinstitutter). Der er objektive indikationer for værdiforringelse (OIV) for 8 ud af de 29 største engagementer.
Finanstilsynet vurderede, at banken pr. 31. december 2012 skulle foretage yderligere nedskrivninger på ca. 16 mio.kr.
Banken har pr. 31. december 2012 opgjort solvensbehovet til 13,2 pct. efter den nye 8+ model, mens den faktiske solvens er 17,7 pct.. Finanstilsynet vurderede på baggrund af undersøgelsen, at det opgjorte solvensbehov er tilstrækkeligt. Banken har en lav overdækning i forhold til, at der er mange store svage engagementer.
Banken fik påbud om, at Finanstilsynet fortsat skal orienteres månedligt om udviklingen i flere engagementer.