Redegørelse om inspektion i Merkur Andelskasse

18-08-2017

Finanstilsynet var i april og maj 2017 på inspektion i Merkur Andelskasse. Inspektionen var en ordinær undersøgelse, hvor de væsentligste risikoområder blev gennemgået ud fra en risikobaseret vurdering, hvor der blev lagt størst vægt på de områder, der havde den største risiko.

 

Sammenfatning og risikovurdering

 

Andelskassen er et landsdækkende pengeinstitut med filialer i de største byer. De største kundegrupper er økologiske og grønne erhverv samt forskellige former for institutioner.

 

Finanstilsynet gennemgik alle andelskassens udlån over 2 pct. af kapitalgrundlaget. Derudover gennemgik Finanstilsynet 180 udlån udtaget ved stikprøve samt alle udlån til bestyrelse og direktion. I alt blev der gennemgået 253 udlån svarende til ca. 45 pct. af det samlede udlån.

 

Finanstilsynet fandt behov for nye nedskrivninger på ca. 26 mio. kroner i forhold til andelskassens opgørelse pr. 31. december 2016.

 

Finanstilsynet konstaterede, at andelskassen har udfordringer med at risikoklassificere udlån korrekt. Dette vurderes bl.a. at være en konsekvens af mangelfulde bevillingsgrundlag og risikoanalyser. Finanstilsynet har på denne baggrund nedratet en forholdsvis stor andel af de gennemgåede udlån. Andelskassen modtog derfor påbud om at sikre, at der risikoklassificeres korrekt.

 

Andelskassen fik desuden påbud om at præcisere kreditpolitikken samt at sikre betryggende styring og beslutningsgrundlag på kreditområdet. Andelskassen fik også påbud i forhold til mangelfulde kontroller på kreditområdet og manglende korrekt konsolidering af indbyrdes forbundne kunder. Endelig fik andelskassen påbud om at sikre korrekt, ensartet og fyldestgørende vurdering af ejendomme, der er stillet til sikkerhed.

 

Finanstilsynet gav også en risikooplysning om, at tilgangen til kredithåndværket har medført, at der i enkelte større sager er truffet usædvanlige kreditbeslutninger, og at andelskassen derved har påført sig risici, den ikke har overblik over.  

 

Andelskassen fik påbud om, at bestyrelsen skal sikre, at forretningsmodellen afgrænser de risici, som andelskassen ønsker at påtage sig.

 

Andelskassens bestyrelse fik også påbud om at sikre, at grænserne i direktionsinstruksen er klare, og at der bliver rapporteret på udnyttelsen heraf, samt at bestyrelsesprotokollen skal afspejle de på møderne førte drøftelser.

 

Andelskassen fik desuden påbud indenfor compliance, risikostyring og likviditet.

 

Finanstilsynet vurderer, at en stor del af andelskassens udfordringer skyldes voldsom vækst gennem det seneste år, hvor organisationen ikke er fulgt med væksten.

 

Finanstilsynet konstaterede behov for, at solvensbehovet blev øget fra 10,1 til 13,1 pct., hvilket medførte, at andelskassens overdækning herefter kun var 1,5 pct. point. Andelskassen fik en risikooplysning om svag kapitaldækning, idet andelskassens svage kapitalsituation udgør en selvstændig risiko. Med så lille en overdækning kan andelskassen have vanskeligt ved at håndtere uforudsete tab eller negative konjunkturudsving. Andelskassen har siden undersøgelsen styrket sit kapitalgrundlag, så kapitaloverdækningen ultimo 2. kvartal var ca. 2,1 pct. point.

 

Senest opdateret 18-08-2017