Redegørelse om inspektion i Saxo Privatbank A/S

17-02-2017

Finanstilsynet var i november 2016 på inspektion i Saxo Privatbank A/S.

 

Indledning
Inspektionen var en ordinær undersøgelse, hvor bankens væsentlige områder blev gennemgået ud fra en risikobaseret vurdering, hvor der blev lagt størst vægt på de områder, der har den største risiko.

Sammenfatning og risikovurdering
Saxo Privatbank er et gruppe 3 institut med filialer flere steder i landet. Banken tilbyder almindelig bankvirksomhed samt fondshandel og kapitalforvaltning med ikke-komplekse produkter. Banken ønsker udlånsvækst til private banking-kunder og fonds- og kapitalforvaltningskunder samt erhvervsvirksomheder, der er tilknyttet disse, med henblik på at øge fonds- og kapitalforvaltningsaktiviteterne. Finanstilsynet har påpeget vigtigheden af, at banken foretager en grundig vurdering af de pågældende erhvervsaktiviteter og sikrer sig, at banken kan styre de medfølgende kreditrisici.

Finanstilsynet har på inspektionen gennemgået de 47 største udlån, 140 udlån udtaget ved stikprøve samt alle udlån til bestyrelse og direktion. Finanstilsynet har konstateret, at banken, primært som følge af et enkelt stort engagement, har en relativt høj andel af nødlidende udlån blandt de største udlån. Finanstilsynet har endvidere vurderet, at banken har flere kunder blandt de store udlån, der ligger på kanten af bankens forretningsmodel. Finanstilsynet har noteret sig, at bankens store udlån og erhvervsudlån har ledelsens øgede bevågenhed.

Finanstilsynet har givet påbud om yderligere nedskrivninger på i alt 5,5 mio. kr. på bankens store udlån og på bankens erhvervsudlån. I forhold til et engagement omfattet af § 78 i lov om finansiel virksomhed har Finanstilsynet påtalt, at banken har ydet et lån med mindre sikkerhed end bevilliget af bestyrelsen.

Den af banken ønskede vækst, herunder den ønskede udlånsvækst, er udeblevet i 2016, hvor basisindtjeningen og solvensen ved halvåret 2016 lå under gennemsnittet for gruppe 3 institutter. Det er Finanstilsynets vurdering, at bankens forretningsmodel fortsat er følsom over for de generelle markedsbetingelser og den store konkurrence om såvel bank- som kapitalforvaltningskunder. Finanstilsynet har endvidere påpeget, at ledelsen i bestræbelserne på at opnå den ønskede vækst skal have bevågenhed på, at væksten ikke opnås ved, at banken påtager sig forøgede og uønskede risici. I forhold til kapitalforvaltningsaktiviteterne finder Finanstilsynet, at ledelsens bevågenhed særligt skal være på porteføljernes performance og på mulighederne for at fastholde og øge kundegrundlaget.

Bankens absolut væsentligste markedsrisiko er renterisiko, som ved halvåret 2016 lå højere end gennemsnittet for gruppe 3 institutter. Renterisikoen stammer dels fra likviditetsbeholdningen, dels fra en obligationsbeholdning til understøttelse af kundehandel. Finanstilsynet har påpeget, at det vil øge ledelsens bevågenhed på risiciene ved obligationsbeholdningen til understøttelse af kundehandel, hvis banken udskiller risiciene i rapporteringen.
 
Inspektionen har givet anledning til en række påbud af administrativ karakter, herunder om forbedring af politikker, retningslinjer, beføjelser og forretningsgange samt om organiseringen af en administrativ enhed i banken.

Finanstilsynet har ikke bemærkninger til det af banken opgjorte solvensbehov på 9,4 pct. pr. halvåret 2016. Den faktiske solvens udgør 13,9 pct. pr. halvåret 2016.

 

Senest opdateret 17-02-2017