Dom i sag om markedsmanipulation

12-09-2024

Finanstilsynet politianmeldte i juni 2024 en person og et selskab for markedsmanipulation. Den 1. juli 2024 blev den pågældende person og det pågældende selskab dømt for overtrædelse af artikel 15 i markedsmisbrugsforordningen.

Den nu dømte person havde i otte tilfælde hen over en periode på ca. to år og tre måneder handlet med egne depoter og selskabets depot. Den pågældende person var direktør for og ejer af det nu dømte selskab. Der var ikke tale om handler, der repræsenterede modsatrettede interesser, da den pågældende både agerede sælger og køber. Handlerne hører under kategorien simple wash trades.

Markedet kunne ikke se, at samme person både var køber og sælger i de otte handler. Derfor gav handlerne urigtige eller vildledende signaler om udbuddet af, efterspørgslen efter eller kursen på aktierne.

Retten fandt, at selskabet og den pågældende person var skyldige, og de blev hver idømt en bøde på 75.000 kr.

Ved strafudmålingen lagde retten vægt på, at den pågældende person havde handlet både på egne og selskabets vegne, og at personen havde til hensigt at handle med sig selv, men ikke havde til hensigt at påvirke kursen.  

Dommen er ikke anket til Østre Landsret.

Dette resumé er offentliggjort efter § 234, stk. 1, nr. 4, i lov om kapitalmarkeder. Resumeet er anonymiseret efter § 239, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 2, nr. 1, i lov om kapitalmarkeder.

 

Senest opdateret 13-06-2024