Redegørelse om inspektion i HF Forsikring G/S

22-04-2025

Finanstilsynet var i december 2024 på ordinær inspektion i HF Forsikring G/S. Inspektionen koncentrerede sig om selskabets forretningsmodel, ledelsessystem, forsikringsområdet, investeringsområdet, risiko- og kontrolsystem, solvens- og kapitalforhold og outsourcing.

HF Forsikring G/S er et gensidigt forsikringsselskab, der er ejet af medlemmerne.

Selskabet tegner forsikringer gennem eget assurandørkorps til private og erhvervskunder, herunder mindre landbrugskunder, i selskabets geografiske markedsområde: Sjælland og Lolland-Falster. Alle indtegninger, herunder fra anmodninger om tilbud via hjemmesiden, går gennem assurandører.

Bestyrelsens arbejde

Bestyrelsens vurdering af egen risiko og solvens (ORSA-rapport) forholder sig bl.a. ikke til IT-risici eller klimarelaterede risici[1]. Selskabets ORSA er et centralt redskab for bestyrelsens overblik over selskabets samlede risiko, og ikke mindst til at få en fornemmelse af, hvordan negative påvirkninger og begivenheder kan ramme selskabet. HF Forsikring har fået påbud om at lade selskabets ORSA omfatte samtlige væsentlige risici.

Selskabet har fået påbud om at opdatere en række centrale styringsdokumenter, herunder politik og retningslinje for forsikrings- og investeringsområdet. Flere styringsdokumenter manglede bl.a. rammer for risikopåtagelsen[2]. Bestyrelsens styringsdokumenter er et vigtigt styringsredskab, da det bl.a. er igennem disse dokumenter, at bestyrelsen udøver den strategiske ledelse af virksomheden og her har et samlet overblik over de ansvarsområder, som hviler på bestyrelsen.

Nøglefunktioner

Selskabets nøglefunktioner udgør en vital del af ledelsessystemet. De har en betydelig rolle i at sikre, at selskabet drives inden for rammerne af lovgivningen og de politikker og retningslinjer, som bestyrelsen har fastlagt. Selskabet har fået påbud om at udarbejde funktionsbeskrivelser for nøglefunktionerne, som beskriver alle funktionens opgaver, den aktuelle opgave- og ansvarsfordeling og de interessekonflikter, som findes i funktionen, når den ansvarlige nøgleperson samtidig varetager andre ansvarsområder[3].

Selskabet har desuden fået påbud om at sikre en effektiv compliancefunktion, da funktionen bl.a. ikke har foretaget en tilstrækkelig grundig gennemgang af selskabets styringsdokumenter [4]

Hensættelser

Selskabet har fået et påbud om at lade præmiehensættelsen indbefatte et beløb til dækning af tab for bestande af forsikringer, som forventes af være tabsgivende[5]. Hvis ikke præmiehensættelserne indeholder et sådant beløb, er de ikke tilstrækkelige til at dække de forventede skadeudgifter.

Solvenskapitalkravet

Finanstilsynet har desuden givet selskabet påbud om at beregne kapitalkravet for renterisiko på basis af forventede fremtidige betalingsstrømme i stedet for varighed [6]. Selskabet blev også påbudt at genberegne den risikoreducerende effekt af genforsikring i modpartsrisikoen i overensstemmelse med reglerne[7].

Solvensdækning

Selskabet havde en solvensdækning på 281 pct. pr. 31. december 2024.

 

[1] Jf. Solvens II-forordningens artikel 306, litra c), ledelsesbekendtgørelsens § 4, stk. 1 og ændringsforordningen om bæredygtighed artikel 1, stk. 3, litra a) og b)

[2] Jf. ledelsesbekendtgørelsens § 7, § 8, bilag 1, bilag 2, bilag 3, bilag 6 og bilag 7

[3] Jf. lov om forsikringsvirksomhed § 126, stk. 2

[4] Jf. lov om forsikringsvirksomhed § 129, stk. 1

[5] Jf. Regnskabsbekendtgørelsens § 72, stk. 4

[6] Jf. Solvens II-forordningens artikel 166, stk. 1

[7] Jf. Solvens II-forordningens artikel 196