Redegørelse om ordinær inspektion i Obton Forvaltning A/S

15-04-2025

Finanstilsynet har i oktober 2024 gennemført en inspektion i Obton Forvaltning A/S (herefter ”Obton Forvaltning”). Finanstilsynet har gennemført en ordinær inspektion, hvor selskabets forretningsmodel, porteføljepleje- og værdiansættelsesfunktioner samt håndtering af interessekonflikter er gennemgået.

Sammenfatning

Obton Forvaltning udbyder andele i alternative investeringsfonde (herefter ”fonde”), der investerer i vindmølle-, solcelle- og batteriparker. Obton Forvaltning bruger moderselskabet Obton A/S som leverandør af investeringer til fondene. De to selskaber havde på inspektionstidspunktet fælles ledelsesmedlemmer ved f.eks. samme direktør, og en stor del af medarbejderne i Obton Forvaltning var også ansat i Obton A/S.

Væsentlige dele af investeringsprocessen varetages af moderselskabet Obton A/S. Obton A/S har bl.a. varetaget udvælgelse og vurdering af investeringer, finansiel gennemgang af økonomien, og teknisk og juridisk analyse af investeringen. Obton A/S har også deltaget i investeringsbeslutningerne, ved at personer fra Obton A/S har deltaget i Obton Forvaltnings investeringskomité, som har til formål at vurdere og godkende investeringer.

Obton Forvaltning har inden en investering også undladt at foretage faktiske værdiansættelser og undladt at forhandle pris, honorarer mv., men alene anvendt værdiansættelser som opgjort af leverandøren Obton A/S. Det indebærer en betydelig risiko for, at investeringer ikke er sket i investorernes interesse.

Obton Forvaltning har derfor fået et påbud om at foretage selvstændige vurderinger af investeringerne, at foretage værdiansættelser på investeringstidspunktet, og at foretage nødvendige og dækkende due diligence-aktiviteter.[1]

Obton Forvaltning har desuden fået et påbud om at have en tilstrækkelig og dækkende investeringspolitik med tilhørende forretningsgange, og et påbud om at sikre, at porteføljefunktionen rapporterer til selskabets ledelse.[2]

Obton Forvaltning har samtidig foretaget ulovlig delegation til moderselskabet Obton A/S. Selskabet har bl.a. ikke sikret, at delegationsparten råder over tilstrækkelige ressourcer og kompetencer, eller at parten ikke har modstridende interesser med investorerne. Dertil har selskabet ikke indhentet en lovpligtig godkendelse fra Finanstilsynet. Selskabet har derfor fået et påbud om kun at delegere opgaver i overensstemmelse med lovgivningens krav.[3]

Obton Forvaltnings løbende værdiansættelser er baseret på illikvide aktiver og på input fra Obton A/S, som var leverandør af investeringen. Det indebærer en væsentlig risiko for, at Obton Forvaltnings værdiansættelser hverken er hensigtsmæssige eller retvisende, og at eventuelle overvurderede værdier forbliver uopdagede. Obton Forvaltning har derfor fået et påbud om at fastsætte en kontrolprocedure for aktivernes værdi. [4]

Grundet forholdet mellem Obton Forvaltning og Obton A/S, foreligger der væsentlige iboende interessekonflikter, hvor der er risiko for, at Obton Forvaltning varetager moderselskabets interesser fremfor investorernes interesser. Det kan f.eks. omfatte beslutning om køb af aktiver til overpris og/eller betaling af høje honorarer, der sigter mod at maksimere indtjeningen i moderselskabet snarere end at opnå det højeste afkast for investorerne. Obton Forvaltning har enten ikke identificeret eller ikke mitigeret disse interessekonflikter på tilstrækkelig vis.

Obton Forvaltning har derfor fået et påbud om at identificere alle relevante interessekonflikter, samt at indføre effektive tiltag med henblik at mitigere og forhindre interessekonflikter, herunder særligt i relation til Obton A/S.[5] Dertil har selskabet fået et påbud om at have en tilstrækkelig og dækkende politik med tilhørende procedure og et fyldestgørende interessekonfliktregister.[6]

Obton Forvaltnings oplysninger til investorerne om interessekonflikter har været mangelfulde og vildledende i relation til at gøre investorerne i stand til at vurdere interessekonflikterne, herunder særligt interessekonflikterne med moderselskabet Obton A/S. Det betyder, at investorerne ikke har kunne vurdere potentielle skadevirkninger og træffe egne forholdsregler.

Selskabet har derfor fået et påbud om at oplyse investorerne klart og dækkende om alle identificerede interessekonflikter og om deres potentielle skadevirkninger.[7] Påbuddet indebærer, at selskabet skal berigtige oplysninger til investorerne individuelt.[8] Det omfatter både oplysninger, der er givet til alle investorer, samt oplysninger, der alene er givet til enkelte investorer i fondenes bestyrelser.

Selskabet skal foretage en undersøgelse af, i hvilke fonde og investeringer der skal ske berigtigelse. På grundlag af Finanstilsynets gennemgang af enkelte projekter i tre fonde skal selskabet særligt oplyse om følgende:

  • ”Dynamic Fonden” er i en konkret investering blevet påført et uoplyst honorar til Obton A/S i størrelsesordenen 100 mio. kr., der svarer til knapt hovedparten af fondens egenkapitalindskud. Det er sket ved, at Obton A/S efter ca. 12 måneders ejerskab har solgt investeringsaktivet til fonden til en pris på omtrent det dobbelte af den pris, som Obton A/S selv betalte, uden at der var sket ændringer i investeringsaktivet, der kunne begrunde en højere værdiansættelse. Dynamic Fonden er i to efterfølgende investeringer blevet påført honorar til Obton A/S svarende til halvdelen af fondens egenkapitalindskud.
  • ”Impact Fonden” er i en konkret investering blevet påført et uoplyst honorar til Obton A/S på et større trecifret millionbeløb, der svarer til en betydelig del af fondens egenkapitalindskud. Fonden havde indgået en overdragelsesaftale på et beløb, der lå langt over den pris, der var angivet i investeringsoplægget til fondenes bestyrelse.

 

[1] Jf. § 24, stk. 4, i FAIF-loven samt artikel 18 og 19 i Kommissionens delegerede forordning.

[2] Jf. § 27, stk. 2, i FAIF-loven samt artikel 18, artikel 60, stk. 2, litra b og e og artikel 60, stk. 5, i Kommissionens delegerede forordning.

[3] Jf. kapitel 7 i FAIF-loven og kapital III, afdeling 2 i Kommissionens delegerede forordning.

[4] Jf. § 29 i FAIF-loven, og artikel 67, 68, 71 og 72 i Kommissionens delegerede forordning.

[5] Jf. § 23, stk. 1 og 2 samt § 18, stk. 1, nr. 3, i FAIF-loven.

[6] Jf. § 23, stk. 4, i FAIF-loven samt artikel 31 og 33, i Level-II forordningen.

[7] Jf. § 23, stk. 3 samt § 18, stk. 1, nr. 4, i FAIF-loven.

[8] Jf. § 164, stk. 2, i FAIF-loven.