Redegørelse om inspektion i Formuepleje A/S om interne processer og metode i forbindelse med bæredygtige investeringer

21-03-2025

Finanstilsynet igangsatte i september 2024 en inspektion af Formuepleje A/S (virksomheden). Dette er som led i en temainspektion med fokus på overholdelse af kravene til bæredygtige investeringer og internationale standarder hos forvaltere af fonde med bæredygtige investeringsmål (”artikel 9-fonde”) i henhold til disclosureforordningen (SFDR) [1]. Inspektionen tog udgangspunkt i produktet ”Better World Environmental Leaders” (produktet).

Temainspektionen fokuserer på virksomhedernes metode og processer, herunder intern rapportering til sikring af kravene til bæredygtige investeringer i henhold til artikel 2, nr. 17, i SFDR. Heraf  følger, at:

  • investeringen skal bidrage til et miljømæssigt eller socialt mål
  • bidraget til et miljømæssigt eller socialt mål  skal måles
  • investeringen ikke må gøre væsentlig skade på nogen miljømæssige eller sociale mål
  • de investeringsmodtagende selskaber skal følge god ledelsespraksis.

Temainspektionen har også fokus på virksomhedernes overholdelse af kravet om god ledelsespraksis for de af virksomhedens produkter, der blandt andre karakteristika fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika (SFDR ”artikel 8-fonde”) samt virksomhedernes overholdelse af de internationale standarder på bæredygtighedsområdet, som de oplyser at tage hensyn til.

Det er vigtigt, at kunderne får det investeringsprodukt, som de er stillet i udsigt, også i forhold til bæredygtighedshensyn. Hvis udbyderen af et investeringsprodukt forpligter sig til at investere bæredygtigt og overholde internationale standarder, skal virksomheden have betryggende processer for det.

Sammenfatning

På flere væsentlige områder finder Finanstilsynet, at virksomheden ikke har tilstrækkelige metoder og processer til at sikre overholdelsen af kravene i SFDR.

Bæredygtige investeringer

Virksomhedens proces for at sikre, at de underliggende investeringer bidrager til et miljømæssigt eller socialt mål, er uddelegeret til en ekstern manager. Virksomheden har ikke taget tilstrækkelig stilling til eller er i stand til at redegøre for den eksterne managers metode for klassificering af, hvornår en aktivitet bidrager til et miljømæssigt eller socialt mål. Virksomheden mangler også styringsdokumenter for løbende overvågning og opgørelse heraf. Samlet set er der en risiko for, at de bæredygtige investeringer i produktet ikke bidrager til et miljømæssigt eller socialt mål.

Virksomhedens metode og proces for at sikre, at investeringerne ikke gør væsentlig skade på nogen sociale eller miljømæssige mål, fokuserer udelukkende på udvalgte parametre for opgørelsen heraf. Metoden tager ikke hensyn til de obligatoriske indikatorer for negative indvirkninger på bæredygtighedsindikatorer (PAI-indikatorer). Desuden er der ikke fastsat klare kriterier eller tærskelværdier for, hvornår den negative indvirkning er væsentlig, og investeringen dermed ikke er bæredygtig. Der er dermed en risiko for, at de bæredygtige investeringer i produktet gør væsentlig skade på enten sociale eller miljømæssige mål. 

Finanstilsynet vurderer, at virksomhedens metode og processer for at vurdere god ledelsespraksis ikke er tilstrækkelige til at sikre kravet herom, da virksomheden ikke har klare kriterier for, hvornår en investering ikke kan blive i produktet som følge af brud på god ledelsespraksis. Det indebærer en risiko for, at produktet vil inkludere selskaber med væsentlige brud på god ledelsespraksis, navnlig med hensyn til solide ledelsesstrukturer, arbejdstagerforhold, aflønning af personale eller overholdelse af skatteregler.

Samlet får virksomheden derfor påbud om at have metoder og dokumenterede processer, der både på investeringstidspunktet og løbende sikrer, at virksomhedens bæredygtige investeringer bidrager til et miljømæssigt eller socialt mål, ikke medfører væsentlig skade på nogen miljømæssige eller sociale mål, og at de investeringsmodtagende selskaber følger god ledelsespraksis. [2]

God ledelsespraksis for ikke-bæredygtige investeringer

Finanstilsynet vurderer, at virksomheden ikke har  tilstrækkelige metoder og processer, der sikrer, at de investeringsmodtagende selskaber overholder god ledelsespraksis. Det skyldes, at virksomheden ikke har klare kriterier, der fastsætter, hvornår en investering ikke kan blive i produkter, der oplyser i henhold til artikel 8 i SFDR som følge af brud på god ledelsespraksis. Når der mangler klare og relevante kriterier og processer er der en risiko for, at produktet vil inkludere selskaber med væsentlige brud på god ledelsespraksis, navnlig med hensyn til solide ledelsesstrukturer, arbejdstagerforhold, aflønning af personale eller overholdelse af skatteregler.

Virksomheden får derfor påbud om at have metoder og dokumenterede processer, som sikrer, at investeringsmodtagende selskaber i produkter, der oplyser i henhold til artikel 8 i SFDR, følger god ledelsespraksis. [3]

[1] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2019/2088 (SFDR)

[2] Artikel 2, nr. 17, i SFDR og § 22, stk. 2, nr. 2, i Bekendtgørelse nr. 865 af 2. juli 2014 om ledelse, styring og administration af danske UCITS

[3] Artikel 8, stk. 1 litra a, i SFDR, artikel 28, litra b, i den delegerede forordning til SFDR ((EU) 2022/1288) samt § 22, stk. 2, nr. 2, i Bekendtgørelse nr. 865 af 2. juli 2014 om ledelse, styring og administration af danske UCITS