Temainspektionen fokuserer på virksomhedernes metode og processer, herunder intern rapportering til sikring af kravene til bæredygtige investeringer i henhold til artikel 2, nr. 17, i SFDR. Heraf følger, at:
- investeringen skal bidrage til et miljømæssigt eller socialt mål
- bidraget til et miljømæssigt eller socialt mål skal måles
- investeringen ikke må gøre væsentlig skade på nogen miljømæssige eller sociale mål
- de investeringsmodtagende selskaber skal følge god ledelsespraksis.
Temainspektionen har også fokus på virksomhedernes overholdelse af kravet om god ledelsespraksis for de af virksomhedens produkter, der blandt andre karakteristika fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika (SFDR ”artikel 8-fonde”) samt virksomhedernes overholdelse af de internationale standarder på bæredygtighedsområdet, som de oplyser at tage hensyn til.
Det er vigtigt, at kunderne får det investeringsprodukt, som de er stillet i udsigt, også i forhold til bæredygtighedshensyn. Hvis udbyderen af et investeringsprodukt forpligter sig til at investere bæredygtigt og overholde internationale standarder, skal virksomheden have betryggende processer for det.
Sammenfatning
På et enkelt område finder Finanstilsynet, at virksomhedens processer eller dokumentation ikke er tilstrækkelig.
Finanstilsynet vurderer, at virksomhedens kriterier og tærskler for, hvornår der gøres væsentligt skade, ikke er tilstrækkelige til at sikre, at der reelt ikke sker væsentligt skade på nogen miljømæssige eller sociale mål.
Virksomhedens metode og proces for at sikre, at investeringerne ikke gør væsentlig skade, beror sig blandt andet på en model, hvor positive bidrag kan opveje den skade, som investeringerne gør på miljømæssige eller sociale forhold. Dette suppleres af normbaserede og aktivitetsbaserede eksklusioner.
Virksomheden tager desuden ikke hensyn til alle de obligatoriske indikatorer til at måle negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer (PAI-indikatorerne). Virksomheden har for flere PAI-indikatorer enten ikke fastsat kriterier eller tærskelværdier, eller den har ikke i tilstrækkelig grad kunnet dokumentere, at der tages hensyn til indikatorerne.
Virksomheden anvender herudover lempeligere eksklusionskrav til selskaber, som gennemgår en omstilling i en mere bæredygtig retning. Dette indebærer, at virksomhedens krav ikke i tilstrækkelig grad sikrer, at disse investeringer ikke gør væsentlig skade på miljømæssige mål i dag.
Der er dermed samlet en risiko for, at produktet kan indeholde investeringer, der gør væsentligt skade på enten miljømæssige eller sociale mål. Dette er ikke foreneligt med kravet om at produktet udelukkende kan investere i selskaber, som er bæredygtige, jf. definitionen i SFDR.
Samlet får virksomheden derfor påbud om at have tilstrækkelige metoder og dokumenterede processer, der sikrer, at virksomhedens bæredygtige investeringer ikke gør væsentlig skade på nogen miljømæssige eller sociale mål [2].
[1] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2019/2088 (SFDR)
[2] Artikel 2, nr. 17, i SFDR og § 22, stk. 2, nr. 2, i Bekendtgørelse nr. 865 af 2. juli 2014 om ledelse, styring og administration af danske UCITS