Belåning af ejerboliger i vækstområder i 15 pengeinstitutter

Finanstilsynet gennemførte fra marts til november 2018 en spørgeskemaundersøgelse af 15 mindre og mellemstore pengeinstitutters risikovillighed ved udlån til køb af ejerboliger i vækstområder. De 15 institutter fra gruppe 2 og 3 var udvalgt på baggrund af størrelse, risikoappetit og omfanget af udlån i vækstområder.

Formålet med undersøgelsen var dels at vurdere institutternes ønskede risikoprofil ved at se på, hvordan vejledningen var implementeret i politikker og forretningsgange, samt at vurdere institutternes faktiske risikoprofil ved at se på antallet af bevillinger, der lå udenfor vejledningens hovedregler eller ikke overholdt bekendtgørelsens krav om en passende udbetaling.

Generelt viste Finanstilsynets gennemgang, at en række institutter ikke lever op til reglerne på området, og flere af institutterne har været for langsomme til at stramme deres bevillingsprocesser op i tråd med vejledningen og bekendtgørelsen. I en del institutter er der fortsat ikke indført tilstrækkelig kontrol og rapportering på området. Finanstilsynet vil have særlig fokus på at følge op på undersøgelsens påbud og konklusioner overfor disse institutter.

Læs hele redegørelsen her.

Læs redegørelser om påbud her.

Læs redegørelser om påtaler her.