Resumé af afgørelse om påtale til Strategic Investments A/S vedrørende halvårsrapporten for 1. halvår 2022

Erhvervsstyrelsen har som led i regnskabskontrollen med de børsnoterede virksomheder foretaget en kontrol af Strategic Investments A/S’ halvårsrapport for 1. halvår 2022. Regnskabskontrollen har medført, at Erhvervsstyrelsen har givet en påtale til Strategic Investments A/S for fejl i halvårsrapporten.

Halvårsrapporten for 1. halvår 2022 er aflagt efter IAS 34 og yderligere danske oplysningskrav til delårsrapporter for børsnoterede virksomheder. Halvårsrapporten er aflagt efter samme regnskabspraksis som årsregnskabet for 2021. Halvårsrapporten er ikke revideret eller reviewet af virksomhedens revisor.

I forbindelse med regnskabskontrollen har Erhvervsstyrelsen påtalt nedenstående fejl i halvårsrapporten for 1. halvår 2022. Erhvervsstyrelsen påtaler fejlene, da de ikke længere optræder, jf. nærmere herom under de enkelte forhold.

  1. Værdiansættelsesmetode ved måling af aktier i en unoterede virksomhed

    På balancetidspunktet 30. juni 2022 ejede Strategic Investments A/S kapitalandele i en unoteret teknologivirksomhed. Strategic Investments A/S havde målt disse aktier til dagsværdi og kategoriseret dem på niveau 3 i dagsværdihierarkiet. Målingen på balancetidspunktet var baseret på den seneste transaktion i virksomheden, som fandt sted i august 2021 i form af en kapitalrejsning, hvor virksomheden fik tilført ny kapital fra en række eksisterende og nye investorer på armslængdevilkår. I forbindelse med aflæggelse af halvårsrapporten havde Strategic Investments A/S vurderet, at der ikke var indikationer på værdiforringelse eller -forøgelse af aktierne. Strategic Investments havde noteret sig, at teknologivirksomhedens omsætningsvækst og resultat for 1. kvartal 2022 samlet set kun afveg lidt fra budgettet.

    Erhvervsstyrelsen vurderer, at Strategic Investments A/S ikke har kunnet dokumentere, at virksomhedens værdiansættelsesmetode til måling af aktierne i den unoterede virksomhed tog hensyn til observerede markedsdata på målingstidspunktet. Dette udgør en overtrædelse af IFRS 13, afsnit 64 og 65(b+e).

    Ved sin vurdering lægger Erhvervsstyrelsen vægt på, at der i perioden fra august 2021 til balancetidspunktet 30. juni 2022 fandt betydelige kursfald sted på børsnoterede teknologiaktier. Disse kursfald indikerede, at markedets vurdering af lignende virksomheder havde ændret sig markant. Dette burde Strategic Investments A/S have taget højde for ved målingen af aktierne i den unoterede teknologivirksomhed, jf. IFRS 13, afsnit 65(b+e).

    På baggrund af virksomhedens og dens revisors redegørelse for, at virksomheden på nuværende tidspunkt tager hensyn til markedsdata, påtaler Erhvervsstyrelsen fejlen.

  2. Inddragelse af karakteristika og input ved måling af konvertibel obligation i unoteret virksomhed

    På balancetidspunktet 30. juni 2022 ejede Strategic Investments en konvertibel obligation, som var udstedt af en unoteret virksomhed. Strategic Investments havde målt den konvertible obligation til dagsværdi og kategoriseret den på niveau 3 i dagsværdihierarkiet. Strategic Investments vurderede, at dagsværdien svarede til kurs pari (anskaffelsesprisen). Strategic Investments oplyste til styrelsen, at løbende rentebetalinger var overholdt, og at Strategic Investments pr. 30. juni 2022 ingen indikationer havde på værdiforringelse eller -forøgelse.

    Den konvertible obligation gav Strategic Investments mulighed for at konvertere obligationen til aktier i den unoterede virksomhed til en lavere kurs end den tegningskurs, som ellers ville være gældende (og så måtte anses for dagsværdi). Ved konverteringen ville Strategic Investments desuden få tilskrevet en rentebetaling, som kunne anvendes til tegning af aktier til den lavere kurs.

    Erhvervsstyrelsen vurderer, at Strategic Investments ikke har dokumenteret eller sandsynliggjort, at virksomheden ved målingen af den konvertible obligation på balancetidspunktet den 30. juni 2022 havde taget højde for påløben rente samt dagsværdien af konverteringsretten. Erhvervsstyrelsen vurderer, at disse elementer havde en værdi på balancetidspunktet, som ud fra det oplyste ville medføre en måling til en højere værdi end instrumentets anskaffelsespris, især henset til at der blot var ca. seks måneder fra balancetidspunktet til konverteringstidspunktet. Dermed har Strategic Investments overtrådt IFRS 13, afsnit 11-12 og 69.

    Da den konvertible obligation efter balancetidspunktet blev konverteret til aktier i samme virksomhed, og dermed ikke længere indregnes i regnskabet, påtaler Erhvervsstyrelsen fejlen.
     

  3. Oplysninger om dagsværdien af finansielle instrumenter

    Halvårsrapporten indeholdt ikke de oplysninger om dagsværdien af Strategic Investments finansielle instrumenter, som er omhandlet i IFRS 13, afsnit 91(a-b) og 93(a, b, d, e og g). Dette udgør en overtrædelse af IAS 34, afsnit 16A(j). Da de krævede oplysninger fremgår af halvårsrapporten for 1. halvår 2023, påtaler Erhvervsstyrelsen fejlen.

  4. Ledelsesberetningen

Ledelsesberetningen indeholdt ikke en beskrivelse af den forventede udvikling samt en beskrivelse af de væsentligste risici og usikkerheder for den resterende del af regnskabsåret. Dette er en overtrædelse af § 9, stk. 1, i delårsrapportbekendtgørelsen. Oplysningerne fremgår dog af delårsrapporten for 1. kvartal 2023 og halvårsrapporten for 1. halvår 2023. Derfor påtaler Erhvervsstyrelsen fejlen.