Politianmeldelse – GE Money Bank - Bekendtgørelse om information til forbrugere om priser m.v. i pengeinstitutter mv. § 9, stk. 1 -

Finanstilsynets beslutning af 21. juni 2012.

Værd at vide

Afgørelser er typisk påtaler og påbud til virksomhederne. Afgørelser er underlagt forvaltningsloven, som indeholder en række regler om, hvilke pligter de offentlige myndigheder har i forhold til virksomhederne, f.eks. i forbindelse med sagsbehandlingen.

Finanstilsynet er i forbindelse med en klage over GE Money Bank blevet opmærksomt på en bannerreklame for GE Money Bank på Berlingskes hjemmeside. I bannerreklamen indeholder en tekst med følgende ordlyd: ”Hvad er laveste rente hos GE Money Bank?” med 3 svarmuligheder: 3,95 %, 8,95 % og 16,95 %. Herudover gives der ikke andre oplysninger om lånet. Når man har valgt en svarmulighed, får man på næste side oplyst den korrekte rente uden yderligere oplysninger om lånet. Trykker man herefter på ikonet ”ansøg om lån”, får man på næste side oplyst lånerenten samt en række øvrige omkostninger om lånet, herunder bl.a. lånebeløb, løbetid og årlige omkostninger i procent.

Det er Finanstilsynets opfattelse, at GE Money Bank har handlet i strid med prisoplysningsbekendtgørelsens § 9, stk. 1 jf. stk. 2, fordi GE Money Bank ikke har anført standardoplysningerne jf. § 9, stk. 2, i forbindelse med svaret om, at den korrekte rente er 3,95 %.

Standardoplysningerne § 9, stk. 2, omfatter følgende oplysninger:

  1. Debitorrenten, fast eller variabel eller begge, tillige med oplysninger om omkostninger, der indgår i forbrugerens samlede omkostninger i forbindelse med udlånet.
  2. Det samlede kreditkøb.
  3. De årlige omkostninger i procent (ÅOP), som beregnet efter lov om kreditaftaler.
  4. Udlånets løbetid
  5. Ved udlån i form af henstand med betalingen for en specifik vare eller tjenesteydelse, kontantprisen og størrelsen af en eventuel forudbetaling.
  6. Det samlede beløb, som skal betales af forbrugeren, og raternes størrelse.

Finanstilsynet har derfor anmeldt GE Money Bank til politiet den 21. juni 2012.