MiCA

Herunder finder du information om den gældende forordning for kryptoaktiver, MiCA.

Forordning

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2023/1114 af 31. maj 2023 om markeder for kryptoaktiver og om ændring af forordning (EU) nr. 1093/2010 og (EU) nr. 1095/2010 og direktiv 2013/36/EU og (EU) 2019/1937 (EØS-relevant tekst).

Du kan finde retsakten på Eur-Lex her.

Kort introduktion

MiCA, Markets in Crypto-Assets Regulation, er forordningen for kryptomarkedet i EU. Forordningen dækker finansielle tjenester og udbydere, som ikke dækkes af eksisterende lovgivning. MiCA har til formål at sikre ensartede og stærkere rammer for det voksende kryptomarked gennem øget investorbeskyttelse, reduceret mulighed for svindel samt øget finansiel stabilitet. Den finansielle stabilitet forbedres blandt andet gennem regulering af reserver for stablecoins og indløsningsmuligheder samt regulering af gennemsigtigheden for kryptoaktiver, kryptobørser og kryptoudstedere.

Bestemmelserne i MiCA finder anvendelse på områderne;  

  1. Kryptoudstedere
  2. Crypto-Asset Service Providers (CASPs, udbydere af kryptoaktivtjenester)
  3. Kryptoaktiver opdelt i tre grupper, som defineres i MiCA præambel nr. 18
  4. Investorbeskyttelse

Anvendelsesdato

Ikrafttrædelsesdato: 29. juni 2023

Anvendelsesdato: 30. december 2024

Delegerede retsakter

Delegerede retsakter er detaljerede regler vedtaget af Kommissionen, som supplerer lovgivningen.

De delegerede retsakter kan findes i EU's interinstitutionelle register over delegerede retsakter.
Registret indeholder alle delegerede retsakter som er planlagt vedtaget efter december 2017, men har også en begrænset mængde fra perioden før december 2017. Hvis en delegeret retsakt ikke kan findes i registret, kan den i stedet fremsøges på den relevante ESA’s hjemmeside (EBA, EIOPA og ESMA).

ESA retningslinjer

For at sikre en effektiv og ensartet anvendelse af EU’s finansielle lovgivning, kan ESA’erne udgive retningslinjer, der præciserer hvordan lovgivningen bør anvendes af tilsynsmyndigheder og finansielle virksomheder.

Når ESA'erne udgiver en retningslinje skal Finanstilsynet meddele enten EBA, EIOPA eller ESMA, om man vælger at efterleve hele eller dele af retningslinjen og anvender den danske sprogversion i tilsynsarbejdet. 

ESA-retningslinjer

STOR-indberetning (MiCA)