Nyhedsbrev for kapitalmarkedsområdet – oktober 2024

09-10-2024

Finanstilsynet har undersøgt, om en række First North-udstedere, der har haft dårlige afkast, har vildledt markedet med misvisende udtalelser og finansielle forventninger.

Læs mere om undersøgelsen.

Du kan også blive klogere på de særlige krav , der er til prospekter for værdipapirer med underliggende aktiver.

I nyhedsbrevet denne gang kan du også læse om to domme for insiderhandel: I den første dom solgte en person, som var opført på et selskabs insiderliste, aktier i selskabet på et tidspunkt, hvor der var intern viden. I den anden dom købte en person aktier i et selskab på et tidspunkt, hvor der var intern viden. Vedkommende var selv ansat i en virksomhed, der havde indgået aftale med selskabet.

Læs også en dom om markedsmanipulation. Den dømte person havde i flere tilfælde handlet med sig selv gennem egne depoter og depotet for det selskab, som vedkommende selv var direktør i og ejer af.

Sidst kan du også læse om to administrative bødeforlæg på 90.000kr. til hhv. Zealand Pharma A/S og Nilfisk Holding A/S, idet de ikke har overholdt kravet om at offentliggøre en storaktionærmeddelelse og indberette oplysningerne til Finanstilsynet.

Øvrigt nyt

ESMA Q&As

Der er kommet en ny Q&A til MAR om anvendelsen af handelsvolumengrænsen i forbindelse med tilbagekøbsprogrammer. Spørgsmålet vedrører artikel 3, stk. 3 i den delegerede forordning (EU) 2016/1052.

Læs spørgsmål og svar

Der er også kommet en ny Q&A til prospektforordningen med spørgsmålet om hvorvidt udtrykket "aktier" i artikel 1, stk. 4-6 omfatter depotbeviser for aktier udstedt i samarbejde med udstederen af de underliggende aktier.

Læs spørgsmål og svar

Status som udpeget offentliggørelsesenhed (DPE) i en given aktivklasse (MIFIR)

Med ændringen af forordning om markeder for finansielle instrumenter (MIFIR) kan investeringsselskaber lade sig registrere som udpeget offentliggørelsesenhed (DPE) i en given aktivklasse f.eks. aktier. Status som DPE gør det muligt for investeringsselskabet at være ansvarligt for offentliggørelse af transaktioner gennem en godkendt offentliggørelsesordning (APA), uden nødvendigvis at have status som systematisk internalisator.

Underretning sker ved at udfylde skemaet på Finanstilsynets hjemmeside

Opdatering af indberetning af udestående derivater senest 26. oktober (EMIR)

Alle danske virksomheder skal, som følge af ikrafttrædelsen af EMIR Refit, opdatere deres indberetninger af udestående derivater til EMIR Refit-standarder. EMIR Refit trådte i kraft den 29. april 2024. Derivaterne skal være opdateret senest 180 kalenderdage efter, at EMIR Refit trådte i kraft, altså senest den 26. oktober 2024.  Derivater opdateres ved indberetning med event type ”Update”, medmindre der er indsendt en indberetning med action type ”Modify” eller ”Correct”. Hvis derivatet udløber eller afvikles i overgangsperioden, behøver virksomheden ikke indberette med event type ”Update”, så længe der ikke er sket en indberetningspligtig ændring.

Find ESMA's guidelines om rapportering under EMIR