Indledning
Finanstilsynet har foretaget en vurdering af Danske Banks anvendelse af en særligt lempelig risikovægtning for såkaldte kvalificerede revolverende detaileksponeringer (QRRE). QRRE dækker typisk kreditkort og kassekreditter til privatpersoner. Vurderingen er sket som led i en tværgående undersøgelse, hvor temaet også er blevet vurderet i de tre øvrige danske IRB banker, der anvender samme lempelige risikovægtning for QRRE.
Sammenfatning og risikovurdering
IRB-banker skal opfylde en række krav for at kunne anvende den særlige risikovægtning for QRRE. Finanstilsynets undersøgelse har særligt fokuseret på kravet om, at de procentvise tab for QRRE ikke må variere for meget.
Finanstilsynet vurderer, at Danske Banks egne tal ikke sandsynliggør, at ta-bene for QRRE varierer mindre end for øvrige lån til privatkunder.
Finanstilsynet har derfor givet banken påbud om ikke længere at anvende den særlige risikovægtning for QRRE.
Finanstilsynet har endvidere foretaget beregninger for sektoren samlet set. Beregningerne viser, at tabene ikke varierer mindre for QRRE end for øvrige lån til privatpersoner.
Danske Bank koncernen har opgjort sit solvensbehov pr. 31. marts 2014 til 10,5 pct. Den faktiske solvens var 18,1 pct. Påbuddet har ikke givet anled-ning til ændring af Finanstilsynets vurdering af koncernens solvensbehov. Derimod stiger de risikovægtede poster med 2,7 mia. kr., mens den faktiske solvens er næsten uændret og afrundet stadig vil udgøre 18,1 pct. pr. 31. marts 2014.