Endelige afviklingsplaner og NEP-krav for systemiske pengeinstitutter

Finanstilsynet er nu klar med endelige afviklingsplaner og NEP-krav til Danske Bank, Jyske Bank og Sydbank. Som tidligere oplyst bliver det samlede NEP-krav for SIFIā€™erne fastsat til to gange solvensbehovet plus to gange det kombinerede kapitalbufferkrav. Afviklingsplaner for Nykredit og DLR Kredit følger efter 1. juli, hvor et nyt lovforslag forventes at træde i kraft

Det generelle afviklingsprincip for SIFI’er er, at de skal kunne restruktureres og vende tilbage til markedet med tilstrækkelig kapitalisering til at sikre markedets tillid. NEP-kravet til SIFI’er er fastsat med baggrund i dette princip.

Realkreditinstitutter undtaget fra NEP-krav

Realkreditinstitutter er undtaget fra NEP-krav, men skal i stedet opfylde et gældsbufferkrav på 2 pct. af de uvægtede udlån.

Som følge af undtagelsen indgår realkredit ikke i konsolideringen, når der fastsættes konsoliderede NEP-krav til koncernerne. Endvidere kan passiver, der anvendes til opfyldelse af NEP-kravet, ikke samtidig anvendes til opfyldelse af de kapital- og gældsbufferkrav, der gælder for realkreditinstitutterne.

Minimumkrav på 8 pct. i koncerner

Med et nyt lovforslag sikres det, at det samlede krav til hver enkelt dansk SIFI-koncern altid vil udgøre mindst 8 pct. af de samlede passiver.

Nedskrivningsegnede passiver vil bære tab før simple kreditorer

Finanstilsynet stiller krav om, at alle NEP-midler skal bære tab før simple krav i såvel afvikling som i konkurs (subordination). Dette er for at begrænse risikoen for tab for indskydere og andre simple kreditorer. Et lovforslag, der i øjeblikket er under behandling, vil indføre et nyt lag i kreditorhierarkiet for finansielle virksomheder, såkaldt ikkeforanstillet seniorgæld.

Indfasning

SIFI’erne skal opfylde deres NEP-krav fra 1. juli 2019, men kan indtil 1. januar 2022 også medregne foranstillede gældsforpligtelser, der er udstedt før 1. januar 2018 og opfylder alle de øvrige NEP-kriterier.

International udvikling

Finanstilsynet følger den internationale udvikling og deltager i forhandlinger i EU regi om nye regulatoriske rammer. Finanstilsynet inddrager udviklingen i EU og internationalt løbende, herunder ved fastsættelse af NEP-krav. De danske NEP-krav vil således blive justeret, hvis det nye direktiv om krisehåndtering (såkaldt BRRD2), der forhandles i EU regi i øjeblikket, fører til en ændring af dansk lovgivning.

 

Læs faktaark om NEP-krav for SIFI’er


Læs afgørelsen om NEP-krav til Danske Bank-koncernen

Læs afgørelsen om NEP-krav til Jyske Bank-koncernen

Læs afgørelsen om NEP-krav til Sydbank