Undersøgelse af pensionsselskabers udlån

En temaundersøgelse af direkte udlån i seks livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser viser, at der generelt er behov for at styrke de kreditpolitiske rammer og i flere tilfælde de kreditmæssige kompetencer, når pensionsselskaberne bevæger sig ind på pengeinstitutternes traditionelle område.

Baggrunden for undersøgelsen er de senere års udvikling på investeringsområdet, hvor virksomhederne placerer stadig flere penge i alternative investeringer, blandt andet i direkte udlån.

”Undersøgelsen har vist, at der er væsentlige forskelle i virksomhedernes kredithåndtering, og at nogle af virksomhederne ikke har et tilstrækkeligt betryggende setup omkring udlån,” siger vicedirektør i Finanstilsynet Jan Parner.

 

De seks virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, har alle modtaget påbud om at styrke deres kreditpolitiske rammer, herunder også rammer for den løbende administration og håndtering af problematiske udlån.

 

Fire af de seks virksomheder modtog påbud relatereret til prudent person princippet, der er et centralt begreb i den europæiske forsikringslovgivning, og som forpligter virksomhederne til kun at investere i aktiver, hvor de er i stand til at identificere og håndtere risiciene.

 

Finanstilsynet har også set på virksomhedernes praksis omkring korrekt   regnskabsmæssig værdiansættelse af udlån. Her fik en virksomhed påbud om at sikre tilstrækkelige procedurer, mens tre blev anmodet om at redegøre nærmere for forholdene på området.

 

Fire af de seks virksomheder blev bedt om at redegøre for, at der er tilstrækkelige kompetencer på udlånsområdet, herunder også i bestyrelsen.

 

Der er offentliggjort separate inspektionsredegørelser for de seks virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen.

 

Se redegørelserne her.