Flere banker tager høj risiko ved boliglån i vækstområder

Boligkøberne i København og Aarhus, hvor priserne er steget mest, får i en del tilfælde bevilget lån med høj risiko, viser to nye undersøgelser. Tendensen går igen blandt både store, mellemstore og mindre pengeinstitutter.

Konkurrencen om boligkunderne har de senere år været stor. Det har bl.a. givet sig udtryk i, at pengeinstitutterne har været mere risikovillige og har bevilget lån til kunder med lavt rådighedsbeløb, høj gældsfaktor eller negativ formue. 

Finanstilsynet har i to undersøgelser sat fokus på pengeinstitutternes risikovillighed ved långivning til køb af ejerbolig i vækstområderne. I de store pengeinstitutter er der foretaget kreditinspektioner, mens Finanstilsynet i de mindre og mellemstore institutter har indhentet oplysninger om deres risikoprofil i forhold til f.eks. gældsfaktor og belåningsgrad (loan-to-value / LTV).

Begge undersøgelser har vist, at der sker en del fravigelser fra vejledningen om forsigtighed ved belåning af boliger i vækstområder.

”Det samlede billede er, at institutterne har været for langsomme til at tilpasse deres bevillingsprocesser og kontrolmekanismer, og at de ikke har gjort nok for at opnå tilpas forsigtighed ved boliglån i vækstområderne. Flere har nu iværksat tiltag til at komme på plads,” siger vicedirektør Kristian Vie Madsen.

”Med de meget lave renter og de høje boligpriser, som vi har i øjeblikket, kan bankernes tilgang føre til, at boligejere kommer i vanskeligheder i form af, at de hverken har råd til at blive boende eller at sælge. Og for institutterne kan det føre til nedskrivninger,” siger Kristian Vie Madsen.

Undersøgelsen i de store banker har omfattet fire danske banker og to filialer af udenlandske banker. Der er offentliggjort inspektionsredegørelser for hvert af institutterne.

Undersøgelsen af de øvrige institutter har omfattet 15 mindre og mellemstore institutter. Finanstilsynet har offentliggjort et samlet notat om konklusionerne. Den foreløbige gennemgang af institutternes besvarelser peger på, at en række institutter fortsat ikke lever op til reglerne på området. Finanstilsynet er ved at følge op på dette og vil iværksætte tilsynsmæssige reaktioner overfor disse institutter. 

Om vækstvejledningen

Finanstilsynet udstedte i januar 2016 vejledningen om forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger i vækstområder. Vejledningen skal sikre, at penge- og realkreditinstitutters kreditbeslutninger om belåning af privatkunders ejerboliger og andelsboliger i områder med større prisstigninger baseres på robustheden af kunders økonomiske forhold. Herunder skal der tages højde for, at renten kan stige, og boligen kan falde i værdi.

Læs de enkelte redegørelser nedenfor