Indberetning og NEP-krav

Find information om NEP-krav, listen over de gældende NEP-krav til bankerne og hvordan indberetninger foregår.

Et væsentligt element for at kunne sikre en afvikling uden brug af statslige midler, er at institutterne har tilstrækkeligt med nedskrivningsegnede passiver (NEP). NEP-midler er ejet af kreditorer og som følge af kreditorhierarkiet vil disse kreditorer i udgangspunktet være de første til at bære tab, hvis der ikke er tilstrækkelig med kapital i instituttet. Derfor sætter Finanstilsynet et individuelt NEP-krav for de enkelte institutter eller koncerner. NEP-kravet har til formål at sikre, at der er tilstrækkelige passiver til at absorbere tab i instituttet i en afviklingssituation og til at rekapitalisere instituttet. NEP-kravet fastsættes ud fra to tilgange, enten ud fra et instituts samlede risikoeksponering (risikovægtede eksponeringer) eller ud fra et instituts samlede eksponeringsmål (gearingsgrad). Den største af de to bliver det gældende NEP-krav. NEP-kravene til de respektive danske SIFI-institutter bliver typisk opdateret hvert år. NEP-kravene bliver offentliggjort af institutterne fra 2025.

Realkreditinstitutter er undtaget fra NEP-krav, men skal i stedet overholde et gældsbufferkrav, i medfør af FIL § 268, der i udgangspunktet svarer til hvad et NEP-krav ville have været.

Det gældende regime for afviklingsplanlægning og håndtering af nødlidende penge- og realkreditinstitutter blev indført med direktiv 2014/59/EU af 15. maj 2014 om et regelsæt for genopretning og afvikling af kreditinstitutter og investeringsselskaber (BRRD). BRRD er siden opdateret med BRRD2, der blev implementeret i dansk lovgivning med ikrafttrædelse den 28. december 2020. Kommissionen har den 18. april 2023 fremsat et forslag til BRRD3 som en del af CMDI-forslaget.

Kategorier

Senest opdateret 22-11-2024